wim-van-t-einde-WEpDUWl0jcM-unsplash

Znanstvenici ponovno otkrili posebnu vrstu tetrijeba izgubljenu prije 140 godina

GREEN_300_listici_sredina

Budi nadu

Ekspedicija s ciljem potrage za izgubljenim pticama snimila je prve fotografije i video snimku posebne vrste goluba fazana koji je izgubljen prije 140 godina, a njegov pronalazak budi nadu da ova vrsta nije izumrla.

Unatoč sve crnijem scenariju za floru i faunu našeg planeta, vijesti kao što je ova svakako bude nadu. Naime, znanstvenici iz American Bird Conservancyja ponovno su otkrili rijetkog fazanskog goluba koji nije dokumentiran gotovo 140 godina. Istraživači su postavili zamke za kamere na otoku Fergusson, Papua Nova Gvineja, s rezultatima koji pokazuju ponovno postojanje rijetkog crnonogog fazana-goluba. 

Prema American Bird Conservancy, fazan-golub je veliki golub koji živi na tlu sa širokim i bočno stisnutim repom i živi samo na otoku uz istočnu obalu Papue Nove Gvineje, a ove fotografije i video zapisi ptice prvi je put da su znanstveno dokumentirani još od 1882. godine. “Gledanje ovih fotografija bilo je kao pronalazak jednoroga”, rekao je John C. Mittermeier, direktor programa Lost Birds pri American Bird Conservancy i suvoditelj ekspedicije. “To je trenutak o kojem sanjate cijeli život kao zaštitar prirode i promatrač ptica”, dodao je.

Jordan Boersma, postdoktorand na Sveučilištu Cornell i suvoditelj tima ekspedicije, rekao je da je bio zapanjen fotografijom ove ptice koja je prolazila pored njihove kamere, rekavši da je, kad su kamere postavljene, zaključio da postoji manje od jedan posto šanse da dobiju fotografiju crnonogog fazanskog goluba. Christina Biggs, voditeljica Potrage za izgubljenim vrstama u Re:wildu, zaključila je da je ponovno otkriće nevjerojatan je svjetionik nade za druge ptice koje su izgubljene pola stoljeća ili više. 

PHOTOS BY: abcbirds.org, Unspash, screenshot / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.