tijana-drndarski-SJxDhVZR30I-unsplash

Znanstvenici otkrili kako od kokosove vode proizvesti bioplastiku

GREEN_300_listici_sredina

Osim kokosa, postoje i druge alternative

Znanstvenici iz Indonezije koja se smatra najvećim izvoznikom kokosa, otkrili su način kako iz kokosove vode proizvesti bioplastiku. Iako bi za masovnu proizvodnju trebale enormne količine te vode, postoje još neke namirnice čije otpadne vode mogu poslužiti u proizvodnji zdrave plastike.

Kokos. To Egzotično voće koje sve podsjeća za ljeto, većina obožava. Bilo da se radi o ulju, raznim proizvodima od kokosa ili mlijeku, kokos je svakako jedno od nezamjenjivih biljaka u prehrambenoj industriji, no čini se kako on može biti iskorišten za niz drugih stvari. Naime, sveučilišni profesori iz Indonezije koja se smatra najvećim izvoznikom kokosa, otkrili su kako se kokos, odnosno kokosova voda može pretvoriti u potpuno novi proizvod. “Celuloza i lignin pronađeni u kokosu dva su sastojka koja se koriste u proizvodnji plastike, a istovremeno znamo kako je plastični otpad jedan od krucijalnih okolišnih problema koji se neće sam od sebe riješiti”, tvrdi Myrtha Karina Sancoyorini s indonezijskog istraživačkog instituta.

Pa umjesto prave plastike, vrijeme je da se počine proizvoditi bioplastika. Ovog puta ona napravljena od kokosove vode i kojoj je za razgradnju potrebno svega šest mjeseci. Za ovu bioplastiku koristi se fermentirana kokosova voda koja tijekom nekog vremena proizvede bakterije, te se cijela nakupina pretvori u gel, a da bi se stvorila čvrsta masa, odnosno bioplastika, voda mora u potpunosti ispariti. “Što boljim sušenjem ili prešanjem, masa bioplastike postaje još čvršća, a mogu se u nju dodati i još neki sastojci kako bi dobila na jačini.

Međutim, za tim nema potrebe jer dobiveni produkt već je dovoljno plastičan“, izjavila je Sancoyorini. Ono što nažalost nije prednost ovog procesa jest činjenica da u kokosovoj vodi nema prevelika količina celuloze pa bi za masovnu proizvodnju primjerice vrećica za kupnju, trebalo enormne količine kokosove vode. “No, može se koristiti za izradu manjih vrećica u koje se mogu pakirati sol, riža ili pak brašno”, ističu iz instituta.
Također, indonezijski znanstvenici otkrili su kako nije samo kokosova voda pogodna za izradu bioplastike, već se može iskoristiti i otpadna voda iz tofua i riže, a kako tvrde, svaka od alternativa itekako je korak bliže ka znatno većoj proizvodnji bioplastike ispred one prave.

PHOTOS BY: Unsplash, screenshot / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.