tim-foster-eYeESGYSZoY-unsplash (1)

Znanstvenici dižu uzbunu zbog “opasno brzog” rasta atmosferskog metana

GREEN_300_listici_sredina

Borba se nastavlja

Kako globalne koncentracije metana rastu, neki znanstvenici strahuju da iza brzog porasta stoji globalno zatopljenje.

Koncentracije metana u atmosferi prošle su se godine gotovo utrostručile od predindustrijske razine, prema podacima koje je u siječnju objavila američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA). Znanstvenici kažu da ova prekretnica naglašava važnost obećanja danog na prošlogodišnjem klimatskom summitu COP26 za suzbijanje emisija metana, stakleničkog plina koji je najmanje 28 puta jači od ugljičnog dioksida.

Rast emisija metana usporio je na prijelazu tisućljeća, ali je počeo brz i misteriozan porast oko 2007. godine. Nagli porast je izazvao zabrinutost mnogih istraživača da globalno zatopljenje stvara mehanizam povratne sprege koji će uzrokovati oslobađanje sve više metana i samim time će biti još teže obuzdati rastuće temperature. Potencijalna objašnjenja kreću se od sve veće eksploatacije nafte i prirodnog plina i porasta emisija s odlagališta do rastućih stada stoke i povećanja aktivnosti mikroba u močvarama. Na temelju svoje najnovije analize izotopskih trendova, procjenjuje da su antropogeni izvori poput stoke, poljoprivrednog otpada, odlagališta i ekstrakcije fosilnih goriva činili oko 62% ukupnih emisija metana od 2007. do 2016. godine.

Unatoč zabrinjavajućim brojkama NOAA-e za 2021., znanstvenici imaju znanje kako bi pomogli vladama da poduzmu akciju. Na COP-u 26 u Glasgowu, UK, više od 100 zemalja potpisalo je “Globalno obećanje o metanu” za smanjenje emisija za 30% u odnosu na razine iz 2020. do 2030., a naglasak se sada mora staviti na akciju, uključujući zemlje s niskim i srednjim dohotkom.
Borba protiv metana vjerojatno je najbolja prilika koju moramo shvatiti ozbiljno kako bismo riješili mnogo veći izazov – smanjenja svjetske emisije CO2.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.