04224db4880d9867cdd2ac3c61994025

Umjesto da kose travu, vlasti potiču ljude da zasade cvijeće za oprašivače

GREEN_300_listici_sredina

Travnjaci za posebne goste

Kako vam se čini ideja da u svojim travnjacima sadite cvijeće pogodno za oprašivače i još vam država plaća za to? E pa Minnesota upravo to nudi svojim stanovnicima...

Da ste kojim slučajem stanovnik Minnesote, vlasti bi vas plaćale da sadite travu i cvijeće. Razlog? Pokušaj usporavanja pada populacije pčela u državi. Naime, zakonodavci Minnesote izdvojili su 900 tisuća dolara za pomoć vlasnicima kuća u prenamjeni tradicionalnih travnjaka sadnjom divljeg cvijeća, djeteline i autohtonih trava, a sve za spas po život važnih oprašivača.

Više novaca tamo gdje je veći potencijal za razvoj različitih oprašivača

Plan bi mogao pomoći obnoviti izvore hrane za oprašivače svih vrsta, ali će posebno ciljati na spašavanje bumbara, vrste na rubu izumiranja. Čak i relativno mali zasadi autohtonih cvjetnica mogu pomoći oprašivačima izgradnjom i povezivanjem važnih koridora za staništa oprašivača. Program pokriva do 75% troškova svakog projekta te do 90% u područjima s “velikim potencijalom” za razvoj većeg broja oprašivača. Vlasnici kuća mogu se prijaviti za sredstva za projekte staništa oprašivača, a financiranje će biti prioritet za područja u kojima posebna vrsta bumbara na rubu izumiranja.

U Minnesoti živi više od 450 različitih vrsta pčela

Minnesota je dom za više od 450 domaćih vrsta pčela, kao i dom za ukupno 22 od 49 vrsta bumbara u Sjevernoj Americi, uključujući nekoliko vrsta koje su nestale iz drugih dijelova svog područja i treba ih zaštititi. Pad populacije može se pripisati gubitku staništa i nedostatku prehrane za oprašivače, kao i upotrebi pesticida, stoga će, nadaju se tamošnje vlasti ovaj projekt uvelike poboljšati njihov život.

PHOTOS BY: Unsplash, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.