Pizza je bez sumnje mnogima pri vrhu liste kada je riječ o omiljenim jelima. Ipak, mnogi će, pazeći na kalorije, preskočiti ovaj specijalitet talijanske kuhinje. Upravo za potonje pronašli smo lakšu verziju. Radi se o pinsi, idealnom izboru za one koji se ne žele odreći prepoznatljivog okusa pizze, a koji pritom tragaju za ponešto laganijom verzijom.
Ova ukusna delicija u prošlosti se pripremala od žitarica i mješavine vode s jednostavnim dodacima poput ružmarina, soli i dakako nezaobilaznog maslinova ulja. Jedinstveni je to spoj focaccie i pizze koji potječe još iz vremena starog Rima. Zahvaljujući posebnom tijestu koje se priprema od mješavine brašna s manje glutena i koje se dulje fermentira, pinsa ima znatno manje kalorija i masnoća.
Sastojci:
- 1 gotova pinsa baza
- 1 zrela breskva
- 200 g veganskog sira
- 2 žlice aceta balsamica
- rukola po želji
- maslinovo ulje
- sol i papar po ukusu
- listići svježeg bosiljka
Priprema:
Najprije zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa, a zatim operite breskvu, izvadite košticu i narežite na tanke šnite. Izmrvite veganski sir po želji, mi smo koristili mozzarellu, a vi možete po vlastitom izboru. U zagrijanu pećnicu stavite gotovu pinsa bazu na kojoj ste prethodno ravnomjerno rasporedili sir (pinsu možete kupiti u većini supermarketa). Pecite dok se sir ne rastopi, a kora ne postane hrskava. Posložite kriške breskve, začinite balzamičnim octom, maslinovim uljem i soli i paprom. Ukrasite rukolom.