large_Poland_01_ETY_2023_credit_Jakub_Kubka_97a656cfdb

Znamo tko je osvojio titulu najljepšeg stabla ove godine i na kojem mjestu je završio hrast iz Drežničkog polja

GREEN_300_listici_sredina

Posebne priče stoljetnih stabala

Nakon višemjesečnog odabiranja i glasanja, tradicionalno 13. godinu odabrano je Europsko stablo godine. U konkurenciji od 16 stabala iz raznih dijelova Europe, pobjedu je odnio jedan poljski hrast. Hrast lužnjak iz Drežničkog polja kraj Ogulina koji je predstavljao Hrvatsku, završio je na posljednjem mjestu.

Trinaestu godinu zaredom biralo se Europsko stablo godine. Sve do 28. veljače glasanje je bilo otvoreno za javnost, kasnije je stručni žiri prebrojavao glasove ne bi li jučer proglasili onog najljepšeg za 2023. godinu. Pobjedu je ove godine odnio poljski hrast Fabrykant s ukupno osvojenih 45718 bodova.

Dva hrasta na prvom i drugom mjestu

“Ovo je jedno od najoriginalnijih stabala u Poljskoj, simbol dugovječnosti i mudrosti. Njegov jedinstveni oblik privlači posjetitelje u park Klepacz u Łódźu. Jedan njegov ogranak je u obliku slova S i dugačak je preko 20 metara. Njegova krošnja doseže impresivnih 33 metra”, stoji u opisu ovog poljskog hrasta. Srebrnom medaljom okrunio se još jedan hrast, onaj iz Slovačke s osvojenih 18,198 bodova, dok je na trećem mjestu s 14,219 bodova ukrajinsko drvo jabuke, točnije kolonija stabala jabuke iz Krolevca.

“Stablo jabuke zauzima površinu od 0,1 ha. Prošlo je dosta vremena otkako je izgubio glavno deblo, sada ima 15 malih debla koja su urasla u zemlju. Značajka stabla jabuke je sposobnost da se ukorijeni kada jedno od debla umre. Do sada nitko nije uspio presaditi stablo jabuke na drugo. Kažu da liječi, šetnje “vrtom” ublažavaju umor, a jabuke pomlađuju. Kolonija jabuka preživjela je dva svjetska rata, Holodomor 1932.-33. i rusku invaziju na Ukrajinu koja je započela prošle godine”, stoji u opisu.

Hrvatski hrast lužnjak bez imena na zadnjem mjestu

U užem natjecanju prijavljeno je bilo ukupno 16 stabala među kojima je i hrvatsko stablo. Riječ je o hrastu iz Drežničkog polja kraj Ogulina. Njegova je starost 250 godina i spada među hrastove lužnjake. S dobivenih 4814 bodova, hrvatsko stablo koje nema ime, ove je godine završilo na posljednjem mjestu u utrci za Europsko stablo godine.

 

PHOTOS BY: www.treeoftheyear.org / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.