BHM_9001

Znamo gdje za vikend možete uživati u veganskim i vegetarijanskim poslasticama…

GREEN_300_listici_sredina

GREEN.HR

Šest zdravih menija s potpisom poznatog chefa

Za ljubitelje dobre hrane Greencajt festival pripremio je trodnevno uživanje u isključivo veganskom i vegetarijanskom meniju koji je uistinu raznolik. Također, svi oni koji će hranu htjeti ponijeti kući, moći će to sa svojim zdjelicama. No, ni to nije sve što vam je gastro kutak festivala pripremio...

Izgradnja održivog prehrambenog sektora jedan je od najvećih i najsloženijih izazova s kojima se svijet danas suočava. Proizvodnja hrane posebice one u mesnoj industriji izvor je stakleničkih plinova koji izravno utječu na klimatske promjene. Rješavanje ovog izazova zahtijeva snažnu predanost poljoprivrednika i proizvođača u pronalaženju novih načina proizvodnje hrane, a od potrošača da odaberu najodrživiju alternativu u svom svakodnevnom životu. Jedna od njih svakako je i prelazak na vegetarijansku ili još bolje vegansku prehranu koja prema brojnim istraživanjima smanjuje obolijevanja od pogubnih bolesti, alergija, ali i bitno smanjuje utjecaj na klimatske promjene. Znatno bolji obroci kako za zdravlje, tako i za okoliš. Ovako bi se ukratko mogla opisati takva vrsta prehrane koja možda u početku stvara sliku kao vrlo zahtjevne kuhinje s obzirom na to da se za neke namirnice poput mesa i mliječnih proizvoda moraju pronaći alternative, no s vremenom i dobrim informiranjem shvatit ćete kako uistinu nije bauk.

Na prvom Greencajt festivalu koji će se održati od 1. do 3. listopada u zagrebačkom Rougemarin parku svi posjetitelji će na ovoj zelenoj manifestaciji prepunoj sadržaja moći kušati isključivo veganska i vegetarijanska jela koje je posebno za Greencajt pripremio poznati chef Marin Medak. Na meniju se nalaze šest veganskih i vegetarijanskih jela koja će oduševiti svakog gurmana. “U ponudi će se nalaziti u potpunosti veganska jela, kao i ona vegetarijanska u kojima će se koristiti mliječni proizvodi i jaja. Radi se o mainstream jelima za koje provjereno znamo da ih ljudi preferiraju, a sva ona su raznolika i zdrava”, izjavio je zagrebački kuhar.

Na meniju će se naći za svakoga ponešto iz tradicionalnih kuhinja iz cijelog svijeta od tofu vegan wok-a, Rougemarin pizze za vegetarijance, pa sve do burgera od cikle s prženim batatom, veganskog curryja s basmati rižom, empanade te burrita u čipsu od sira. Također, u ponudi će biti i prilozi batat fritesa i raznih umaka. Kako nam je otkrio Marin Medak, ovakva jela nisu mu predstavljala problem jer u svome radnom iskustvu imao je prilike svakodnevno pripremati veganske i vegetarijanske menije. “Ovakav meni nije nam predstavljao veliki izazov jer smo i prije radili takva jela i nudimo ih našim gostima. Također, ja sam svojevremeno napisao i jednu kuharicu koja je bila vegetarijanska tako da za mene ovo nije novost, ali me svakako raduje”, izjavio je Medak.

Ono što dodatno veseli na Greencajt festivalu jest činjenica da će svi posjetitelji svoju hranu koju možda neće pojesti moći zapakirati u posudice koje su prethodno ponijeli sa sobom ne bi li se izbjegao food waste, ali također ako posjetitelj dođe biciklom bilo da koristi Next Bike ili vlastiti, uz Mastercard vaučer dobiva 20 posto popusta na konzumaciju jela i pića na svim prodajnim mjestima festivala. Kako bi se izbjegao plastični otpad, piće će biti posluživano u staklenoj ambalaži, a jednokratnoj plastici kao i slamkama na Greencajtu neće biti mjesto.

Sve dodatne informacije o trodnevnom festivalu možete provjeriti ovdje.

PHOTOS BY: Bojan Markičević / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.