29.11. reci božić-74 (1)

Znamo gdje se u Zagrebu skriva najodrživiji advent, a sve na njemu je reciklirano i prenamijenjeno

GREEN_300_listici_sredina

RECI Božić

Na svakom koraku u gradovima diljem Lijepe naše adventi mame svojim mirisima, ukrasima i glazbenim poslasticama, no mi smo u Zagrebu, točnije kod Ciboninog tornja našli jedan sasvim posebniji od drugih. Riječ je o božićnoj manifestaciji koja je ekološki osviještena. Razgovarali smo s organizatorima!

Advent u Zagrebu ulazi u svoj prvi tjedan. Na mnogim lokacijama diljem centra pronaći ćete čaroliju Božića u svakom smislu te riječi. Lampice, božićna drvca, prepoznatljive pjesme i miris prosinačkih delicija širi se užim centrom metropole, no mi smo pronašli još jedan advent u gradu koji nikako ne smijete propustiti. Zašto? Jer je u potpunosti održiv, ekološki osviješten i prije svega edukativan.

Riječ je o manifestaciji RECI Božić kod Cibone u organizaciji Udruge Priroda za sve koja kroz svoje održive manifestacije pokušava približiti održivi razvoj i brigu za okoliš. Ovaj najodrživiji advent u gradu zbog kiše odgođen je za sljedeći tjedan, 7.12. kada će i službeno biti otvoren. Na njemu nećete naći plastiku, papirnatu ambalažu, a sve što ćete tamo vidjeti je reciklirano i prenamijenjeno. “Ideja je minimalizirati otpad. Dakle, samu inspiraciju za ovu manifestaciju pronašli smo u spajanju ideje održivog razvoja kao smjernice budućnosti i potrebe za recikliranjem i reupotrebe materijala što će uskoro i biti najučestalija varijanta i naravno božićne tradicije koju njegujemo i čuvamo. Kad sve to spojimo u jedno dobijemo održivi Božić”, otkrila nam je Ana iz organizacije.

Kako je otkrila, božićno vrijeme je upravo ono doba kada se najviše troši. “Puno se toga svelo na trošenje, dakle “kupi i baci” pa smo mi tako došli na ideju da Božić pretvorimo u nešto da uz malo kreative dobijemo neke nove predmete koje možemo pokloniti nekome za Božić. Osim toga, minimalizirali smo otpad koji se stvara na samoj manifestaciji, a i upotrijebili smo predmete koji su nekad služili za nešto drugo . Imat ćemo najveće reciklirano drvce u Hrvatskoj i to je simbol cijele manifestacije”, opisuje nam Ana.

Božićno drvce na RECI Božiću napravljeno je od starih ljestvi, drvenih okvira i stare žićane ograde pretvorene u ogromne svjetleće kugle. Na postavljanju drvca koji izgleda kako prava instalacija iz organizacije vrijedno rade već danima, a nadaju se kako će upravo ono potaknuti sve koji posjete ovaj advent na kreativu i svijest kako stare stvari itekako mogu postati nove.

Uz radionice za velike i male, buvljake tu je i mala gastro zona gdje možete isprobati glamur fritule, sushi sarme jedine na adventu u gradu, vruće koktele, a glazbeni repertoar namijenjen je usitinu za sve; od rokera, alternativaca pa sve do ljubitelja tamburaša i tradicije.

PHOTOS BY: Facebook, privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.