mojor-zhu-Qfdb1GbasNk-unsplash

Znamo gdje morate biti sljedeći tjedan. Na festivalu Novo vrijeme za stare stvari!

GREEN_300_listici_sredina

Kreativa i održivost

Ako idući tjedan svratite u riječku popravljaonicu Riperaj, budite sigurni kako ćete iz nje izaći educirani, kreativno obnovljeni i s puno prerađenih stvari. Naime, u sklopu obilježavanja Europskog tjedna za smanjenje otpada, KD Čistoća iz Rijeke pripremila je za građane najodrživiji festival u gradu "Novo vrijeme za stare stvari 2".

U prvoj domaćoj reuse, reduce i recycle popravljaonici “Riperaj” u Rijeci idući tjedan sprema se nešto novo, edukativno, održivo i ekološki odgovorno. Naime, povodom dana Europskog tjedna za smanjenje otpada KD Čistoća Rijeka od 22. do 26. studenog obilježit će prigodnim radionicama.

Festival

Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR) najveća je europska inicijativa koja promiče aktivnosti podizanja svijesti o održivom upravljanju resursima i gospodarenju otpadom, a ove godine se obilježava od 19. do 27. studenog.

Na sudjelovanje u obilježavanju se potiču svi, od lokalne samouprave, privatnih poduzeća, škola, organizacija civilnog društva, kao i sami građani, a sve s ciljem podizanja svijesti o važnosti smanjenja otpada, ponovnoj uporabi proizvoda te poticanju na pravilno postupanje s otpadom. Ovogodišnja glavna tema Europskog tjedna za smanjenje otpada je “Kružni i održivi tekstil”.

Novo vrijeme za stare stvari 2. naziv je višednevnog festivala kojim će KD Čistoća u Riperaju obilježiti Europski tjedan za smanjenje otpada 2022., ponajprije s ciljem podizanja svijesti o utjecaju koje otpadni tekstil ima na okoliš.

Nizom edukativnih radionica prenamjene tekstila i buvljakom rabljene odjeće potaknuti će se sudionike na promišljanje o promjeni načina kupovine, korištenja i mogućnostima ponovne uporabe odjeće i tekstila.

Mjesto održavanja festivala “Novo vrijeme za stare stvari” je upravo Riperaj, gradska radionica Komunalnog društva Čistoća, namijenjena za besplatne popravke, a koja radi tijekom cijele godine. Riperaj je osnovan po uzoru na Repair caffe u listopadu 2019. godine, a do danas broji više od 4000 uspješno popravljenih predmeta i preko 70 održanih radionica na temu sprečavanja nastanka otpada i ponovne uporabe u svakodnevnom životu.

Donosimo vam program održavanja radionica:

22.11. UTORAK – Prvog dana festivala u jutarnjem terminu održat će se edukativna radionica ‘Učimo kako: od tekstila do lutke’, koju će za polaznike Dječjeg vrtića Delfin održati Gradsko kazalište lutaka. U 17:30 sati održat će se kreativna radionica izrade lutki od tekstila za građane koju će također voditi Gradsko kazalište lutaka.

23.11. SRIJEDA – Drugog dana festivala u goste nam dolaze učenici Osnovne škole Zamet koji će učiti kako u nekoliko koraka od starog tekstila izraditi ukrasne zvijezdice.

24.11. ČETVRTAK – Trećeg dana festivala u 17:00 sati održati će se radionica izrade vrećica za darove od starog tekstila koju će voditi Iva Šamanić Jureša

26.11. SUBOTA – Posljednjeg dana festivala u Riperaju će se premijerno održati Veseljak Buvljak od 10:00 do 13:00 sati gdje će svi zainteresirani moći razgledati i kupiti second-hand odjeću izlagača.

Svoje sudjelovanje na radionici izrade lutki od tekstila 22.11. i izrade vrećica za darove od tekstila 24.11. svi zainteresirani mogu prijaviti putem info-maila: info@cistoca-ri.hr ili Facebook stranice Riperaja. Prijave će se zaprimati do popunjenja pojedine radionice. Ulaz na Veseljak Buvljak 26.11. je slobodan za sve!

PHOTOS BY: press, Unsplash, Ivan Vranjić, Tanja Kanazir / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.