Znamo gdje kupiti božićno drvce u tegli i kako može trajati godinama

GREEN_300_listici_sredina

Možete ga posaditi u vrtu ili šumi i tako ga vratiti prirodi.

Još ga neko vrijeme možete držati u tegli, no bilo bi bolje presaditi ga u vrt. Sljedeće godine se više neće moći izvaditi i ponovno staviti u teglu jer će se korijeni još više razgranati.

Božićna drvca u teglama svake godine kupuje sve veći broj građana, ne samo zbog ekološke osviještenosti i brige za okoliš, već i zbog toga što takva drvca gube vrlo malo iglica prilikom unošenja u topli stan ili kuću. Drvca u teglama idealno su rješenje i za obitelji s malom djecom ili nestašnim kućnim ljubimcima, jer takvo drvce teško će se prevrnuti ukoliko će ga djeca dirati.

Prije svega je ipak dobro znati koju vrstu odabrati, gdje ju kupiti i kako očuvati!?

Jednom kad ste odlučili kupiti drvce u tegli, izabrali ste ekološki prihvatljiviju opciju. Samim time, pokazali ste da volite i cijenite okoliš, prirodu i, na kraju krajeva, drvce oko kojeg ćete uložiti malo truda.

Živo drvce u posudi preporučljivo je prije unošenja u kuću nekoliko dana držati u negrijanoj garaži, zimskom vrtu ili sličnom mjestu da se privikne na promjenu temperature. Na sličnom mjestu bi trebala stajati i nakon blagdana, prije sadnje u vrtu. U kući drvce ne bi trebalo stajati dulje od desetak dana, a najbolje ga je smjestiti dalje od izvora topline (idealna temperatura je 15-18 stupnjeva). Izložena visokoj temperaturi, biljka bi mogla prekinuti period mirovanja i pustiti nove izbojke koji će se lako smrznuti nakon iznošenja van.

Kod biranja, ne pretjerujte u veličini. Želite li zadržati drvce u posudi do sljedećeg Božića (a možda i više godina), birajte patuljaste, spororastuće sorte četinjača. Naime, većina crnogoričnih stabala brzo raste, pa može prerasti posudu, a čak i zasjeniti vrt ako ih ondje posadite.

Namjeravate li drvce posaditi u vrtu, pokušajte iskoristiti toplije dane kad tlo nije smrznuto kako biste iskopali rupu i zemlju prenijeli na toplije mjesto. Tako vas smrznuto tlo neće prisiliti da sa sadnjom čekate do proljeća. Ako padne snijeg ili tlo bude smrznuto, lonac omotajte kartonom ili jutenom vrećom, iznesite ga na zaštićenu terasu ili balkon, u hladno spremište ili garažu u kojima može nekoliko tjedana pričekati povoljnije uvjete.

Koprivnička obitelj Jerkić uzgojem i prodajom božićnih drvaca bavi se od 1997. godine. Imaju rasadnik s oko 5.000 običnih i srebrnih smreka, pančićevih omorika i jela. Cijene borova u teglama kreću se između 50,00 i 280,00 kn. S druge strane, obitelj Crnković svoje borove cijeni po visini, 150 – 190cm odnosno 350 kn – 450kn. Moguće ih je naručiti online s dostavnom na kućnu adresu. Zanimljivo, u rasadniku Crnković borovi kupljeni s korijenom se mogu vratiti ukoliko netko nema mogućnost zasaditi ga oko svojih zgrada, kuća ili vikendica. Za ovo neobično “rentanje”, ne vraćaju novac, nego ga posade nazad na livadu da bi dalje živjelo.
Osim u rasadnicima, živo drvce moguće pronaći u centrima, tržnicama i na raznim lokacijama u gradu te vrtnim centrima.
 

PHOTOS BY: Freepik, Pexels, Unsplash, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.