bianca-ackermann-bJhXwcdsdC8-unsplash

Zlatar Angel je spasitelj pčela: Odnosi košnice iz centra grada na sigurno

GREEN_300_listici_sredina

Kukac koji je sve ugroženiji

Čileanski znanstvenici upozorili su na opadanje populacije pčela. Ugrožene su zbog utjecaja klimatskih promjena, ali i zbog korištenja poljoprivrednih pesticida.

Pčelar amater spašava pčele u čileanskom gradu Vina del Mara. Angel Nieto, po struci zlatar, bez ikakve zaštitne maske odvaja košnice sa stabala u centru grada i odnosi ih na sigurno, na mjesto koje je pripremio u svom vrtu. U strahu da bi stanovništvu vjerojatno uništilo košnice, Angel je odlučio naučiti osnove pčelarstva i pomoći ovom ključnom oprašivaču, koji je u posljednje vrijeme sve ugroženiji. Mještani Angela zato nazivaju „spasiteljem pčela“.

Znanstvenici iz Čilea upozorili su na opadanje populacije pčela. Ugrožene su zbog utjecaja klimatskih promjena, ali i zbog korištenja poljoprivrednih pesticida. Diljem Južne Amerike, ekstremni vremenski uvjeti ove su godine opustošili kolonije ovog kukca. U Čileu i dalje traje dugotrajna suša zbog koje su uvele velike količine cvijeća i usjeva. Uništeni su tako izori hrane za pčele koje oprašuju mnoge od glavnih izvoznih usjeva te južnoameričke zemlje, uključujući avokado, borovnice, jabuke i bademe. To je potaknulo i ovog spasitelja pčela.

“Radi se o njihovoj zaštiti, brizi o njima i okolišu”, rekao je Angel, koji je počeo volontirati u spašavanju košnica nakon poziva lokalnih vatrogasaca, prenosi Reuters. Rekao je da skuplja med iz spašene zajednice za svoju obitelj te kao dar za susjede i prijatelje. “U ovom prostoru koji im pripremamo mogu biti slobodne, živjeti mirno, bez ikakvih agresivnih intervencija“, objasnio je.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.