joe-were-YPUfLYXBpik-unsplash

Životinje kao ekološka prijetnja: Nilski konji Pabla Escobara ozbiljno narušavaju prirodnu ravnotežu

GREEN_300_listici_sredina

"Crne ovce" zbog nečijeg hira

Čini se kako je u Kolumbiji došlo 5 do 12 kada je riječ o hiperprodukciji nilskih konja u tamošnjim šumama. Riječ je o odbjeglim jedinkama s imanja pokojnog Pabla Escobara, a njihova sada sve veća količina opasno prijeti okolišu. Nakon godina previranja, dio nilskih konja bit će prebačeno u druge države i kontinente.

Kad bi vam netko rekao da životinja u prirodi može napraviti ozbiljni ekološki problem, u današnjim vremenima kada je bioraznolikost na cijeni, mislili bi da se netko šali s vama, no izgleda da upravo to okolišu čine najpoznatiji nilski konji na svijetu – oni pokojnog Pabla Escobara. Naime, Kolumbija već godinama ima ogromni problem s rastućom populacijom nilskih konja koje je prije tridesetak godina tamo na svom imanju poznati narkodiler.

Odbjegli nilski konji napravili ekološku katastrofu

Jedan od njegovih najbizarnijih hobija svakako je bio i uvoz egzotičnih životinja na svoje raskošno imanje, što je sada, čini se donijelo više štete nego koristi. Na imanju “Hacienda Napoles” u svom je vlasništvu imao i privatni zoološki vrt u kojem je ilegalno živjelo mnogo različitih životinja iz cijelog svijeta. Nakon njegova ubojstva 1993. godine, imanje je postalo zapušteno, a životinje su donirane u legalne kolumbijske zoološke vrtove. Sve osim četiri nilska konja koja su pobjegla s Pablova imanja i rasprostranila se diljem Kolumbije. Nitko nije previše mario jer se pretpostavljalo da će izumrijeti, no isto tako nitko nije znao da je riječ o invazivnoj vrsti, a Pablo se pobrinuo da budu muško-ženski parovi.

Hiperprodukcija mladunčadi

Seksualni život ove vrste nilskih konja počinje u vrlo ranoj fazi, a život u kolumbijskoj divljini omogućio je da se ova četiri nilska konja razmnožavaju poprilično često i u velikim količinama. Danas ih diljem Kolumbije ima više od stotinu, a to ozbiljno ugrožava okoliš pa su zbog toga primorani da ih se preseli. Njih 70 ovih dana bit će prebačeno u Indiju koja će im postati novi dom. U Kolumbiji su svoj teritorij proširili na čak 13.500 kvadratnih kilometara, a pretpostavlja se da bi kroz deset godina njihov broj mogao narasti i do 1400.

Ozbiljna ugroza 

“Kokainski nilski konji” kako ih se naziva, ozbiljno narušavaju prirodni balans u kolumbijskoj šumi. Primjerice njihovo obavljanje nužde uzrokuje kemijske promjene u vodi i ugrožava riblji svijet pa se već godinama promijenio kemijski sastav kolumbijskih rijeka. Nadalje, nilski konj dnevno može pojesti i do 40 kilograma hrane, a to se odnosi na travu i nisko raslinje koje brsti, a količina štete u okolišu zbog dnevnog jela samo jedne ove životinje je ogromna. Osim toga, nilski konj može težiti i do 5 tona te može biti vrlo agresivan. Zasad nije zabilježen nijedan slučaj napada u Kolumbiji, ali porastom broja jedinki, sve su bliže imanjima i mjestima gdje žive ljudi pa bi uskoro i zbog tog razloga mogli postati prijetnja.

Drugi dom

Kastracija je svakako bila jedna od opcija, no riječ je o financijski izdašnom procesu, stoga je seljenje velikog broja jedinki na drugi kontinent bila najbolja opcija. Dio njih bit će premješteno u Indiju, u “Greens Zoological Rescue & Rehabilitation Kingdom Reserve”, koji se nalazi u državi Gujarat, a desetak će biti odvezeno u razne zoološke vrtove i rezervate divljih životinja u Meksiku. Dvije jedinke će dobiti novi dom u Ekvadoru.

Plan je prolazio odobrenje oko godinu dana, a sam proces preseljenja će nadgledati ekološka inspekcija, koja garantira da ima dovoljno iskustva s preseljenjem divljih životinja, uključujući i nilske konje. Životinje će, prvo hranom biti namamljene u ogromne kontejnere, prevezene na aerodrom u Rionegru, a od tamo avionima za Indiju, Meksiko i Ekvador.

PHOTOS BY: Unsplash, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.