181921486_303856837924884_2289972107813347554_n

Život unutar tržnice je moguć i to u ovoj futurističkoj koja se sastoji od 32 solarna stabla

GREEN_300_listici_sredina

Održiva tržnica pogodna za život

U jednoj od mnogih šangajskih četvrti smjestila se tržnica izgrađena od čak 32 solarna stabla i 50 stvarnih stabala koja bi do kraja godine trebala biti dovršena. Kad bude i službeno otvorena, ova futuristička tržnica nudit će i stambene prostore pogodne za održivo življenje.

Inovacije u službi prirode. Ovako bi se otprilike mogla opisati šangajska tržnica koju su specijalno isprojektirali i izdizajnirali arhitekti australske tvrtke Koichi Takada Arhitects, a riječ je o “tržnici stabala” u kineskoj četvrti Minhang, 20 km jugozapadno od Šangaja.  Ukupno 32 solarna stabla uzdižu se od tla kako bi imitirale krošnje od drvenih grana. Tržnica od 3.450 četvornih metara temelji se na skupu zakrivljenih podija koji omogućavaju postavljanje modularnih štandova na tri razine. Svaka od tih razina ima i posađeno stvarno drveće koje ovom futurističkom mjestu daje dodatno poseban izgled. Ono što je sprecifično za ovo isprojektirano drveće je to što je građeno drvenim granama i lišćem koje nudi hlad za pješačku stazu, a također sadrži i solarne ploče na svojim prozirnim krošnjama.

Uz tzv. drveća koja su zapravo solarni paneli za napajanje cjelokupne tržnice, posađeno je čak pedeset autentičnih stabala kamfora i ona označavaju početak zelenog hodnika koji prolazi kroz glavni objekt projekta Tian An Caobao.  “Želimo humanizirati zgrade u kvartu, biti angažiraniji u javnosti i pridonijeti regeneraciji zajednica i njihovih susjedstava. Želimo da arhitektura slavi kulturni identitet, uz poticanje pješačkih aktivnosti, održivosti i učiniti grad pogodniji za život”, izjavili su na predstavljanju projekta iz arhitektonoskog ureda koji je zaslužan za ovo zdanje o kojemu će se još dugo pričati. Osim što je ovo jedna od neobičnijih tržnica u svijetu, kad se do kraja godine završi, cjelokupna gradnja, predstavljat će ulaz u novo stambeno područje, nazvano Shanghai Tian An Caobao Road. U njoj će stanovnici imati priliku se napajati iz obnovljivih izvora energije, kao i konzumirati organsku hranu s lokalnog uzgoja.

PHOTOS BY: Instagram, koichitakada.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.