Živjeti zeleno namijenjeno je za one dubljeg džepa? Evo kako i s praznim novčanikom možemo biti odgovorni

GREEN_300_listici_sredina

Ekološki odgovoran i biti švorc idu ruku pod ruku

Budući da smo posljednjih godina "bombardirani" kampanjama koje potiču zelenu i odgovorniju kupnju, mnogi se pitaju imaju li za nju dovoljno novaca te mogu li i bez dubljeg džepa živjeti zeleno? Održiva odjeća, organska hrana, električni automobili sve to iziskuje nešto više novaca, no zeleno se može živjeti i s nešto tanjim novčanikom, a možda već i živite tako ma da niste ni svjesni.

Održivo, organsko, ekološko, reciklirano, prirodno, … Sve su to termini s kojima se sve češće susrećemo na svakom uglu. Reklame poznatih robnih trgovina pozivaju nas na kupnju ekološki osviještenih proizvoda, auto kuće nude električne automobile, police organske hrane u trgovinama sve su duže i veće. Okretanje ka odgovornom načinu života u posljednjih je nekoliko godina postao trend, na sreću jedan u nizu trendova koji doista i nosi puno dublju poruku, no trenutno si takav način života mogu priuštiti tek rijetki, jer složit ćete se kad podvućemo crtu, svi takvi proizvodi trenutno na tržištu iziskuju nešto više novaca i kupnja zelenih proizvoda nažalost nije pretjerano dostupna onima kojima je novčanik češće prazan nego pun, a takvih je, nažalost sve više, posebice s ovim svakodnevnim poskupljenjima u kojima trenutno živimo.

Ako si ne možemo priuštiti kavu s recikliranim patronama, ručnike od organskog pamuka i stolove od obnovljenog drva, čini se kako se ne možemo pridružiti onoj grupi ljudi koja brine o okolišu.  Dobro je zalagati se za zelene inicijative, ali ako svojom kupnjom zdravih proizvoda ne možemo pridonijeti okolišu, čini se kako naša održivost stoji na mjestu, negdje u našim mislima, ali ne i djelima. Možda će zvučati čudno, ali ako ste švorc da kupujete zeleno, prilično su dobre šanse da već živite na taj način. Svakodnevne navike koje nesvjesno obavljamo već su dobar put ka brizi o okolišu, stoga rješenja za održivim načinom života svakako ima, sve i ako u nam u novčaniku uvijek prifali “99 do 100”.

Ako su vaši prijatelji nedavno kupili novi električni automobil, a vi se i dalje vozite u vašem starom na gorivo, u tom slučaju ne budite previše strogi prema sebi. Istina je da električni automobili uvelike smanjuju emisiju, no nitko nije rekao da je njihova proizvodnja sačinjena prema zelenim načelima, a i točna matematika o tome je li zelenije kupiti učinkovit novi automobil ili popravljati stari nije u potpunosti jasna jer će na kraju dana i taj stari automobil negdje biti otpad. S druge pak strane, hodanje, vožnja biciklom i javni prijevoz zeleniji su od bilo kakve vožnje vlastitog auta, bez obzira na to kakav automobil posjedujete. 

Vaše vam financije ne dozvoljavaju čest obilazak trgovina i šopinga? Vi ste već odradili jednu stepenicu ka zelenijem životu, a da toga niste ni svjesni. Tekstilna industrija jedna je od najvećih zagađivača planeta, a pojava brze mode još je više usporila proces ka održivijem načinu poslovanja. Gomilanje odjevnih predmeta u ormaru, posebice onih čiji su materijali napravljeni od sintetike i plastike svakako nisu opcija pa je bolje da kupujete umjereno ili da se jednostavno zadovoljite već onime što imate u svojoj garderobi. Zaviriti u ormar svojih baka, djedova, majki i očeva također je više nego poželjna opcija. Kupnja u second handu gotovo je poželjna kao i ne kupnja jer produžuje vijek trajanja proizvoda. Također, sve je više servisa za prodaju stvari iz vlastitog doma i ormara, budite dio njih. Na taj ćete način ponešto i zaraditi, a prije svega stvarima koje više ne koristite dati novi život.

To što ne jedete u restoranima ili još bolje u restoranima s organskom hranom, ne znači da i u tom pogledu ne možete pridonijeti odgovornom načinu života. Ono što možda ne znate je da kuhanje kod kuće proizvodi manje stakleničkih plinova nego da jedete isti obrok u restoranu. Osim toga, imate veći utjecaj na vlastite izbore sastojaka, a i korištenje namirnica u jelu koje su vam ostale viška u frižideru, činite znatno više za okoliš od toga da jedete zdravu hranu nekog otmjenog restorana. Također, spremanje hrane u višekratne zdjelice za konzumiranje narednih dana odraz je visoke odgovornosti.  Odlazak na piće u kafić omiljeni je izlazak u danu mnogih, no ako svoju kavu prethodno skuhate kod kuće, stavite je u staklenu bocu i ponesete sa sobom u neki od gradskih parkova, poželjna je stvar, kao i kućno spakirani sendvič koji niste kupili na putu, već ste ga uskladištili u višenamjenske posudice. Svakako bolje od plastične ambalaže koju dobijete za van ili putem dostave.

Načina za održivim životom svakako ima. Možda to nisu najskuplji solarni paneli, učinkovite kuće i organsko uzgojeni avokado, no sitnicama poput obnavljanja stare kuće i namještaja, sadnja vlastitog vrta, prenamjena odjevnih predmeta u neke nove proizvode, kao i kretanje biciklom svakako je veliki korak ka boljem i zelenijem planetu, a za to nam ne treba mnogo.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.