bestija5130_JOR_260123

Zima u Masarykovoj odiše francuskim šarmom i zavodi rapsodijom okusa

GREEN_300_listici_sredina

Kušali smo novi meni

Bistro Beštija, smješten u haustoru Masarykove ulice na broju 11, odavno je jedno od omiljenih gastro okupljališta brojnih Zagrepčana. Iako su zimi količine namirnica ograničene, bistro nudi vrlo kreativni zimski meni, a nas je najviše oduševilo što je i ovaj put vođen zero-waste konceptom.

Zima u Masarykovoj 11/1 nije dočekala negodovanje iz kuhinje Beštijinog tima. Dapače. Slaganje zimskog menija za glavnog chefa Beštije, Kristiana Tarija, nije bilo ni malo teško zbog činjenice što najhladnije godišnje doba ne nudi obilje namirnica, kao što to daje proljeće ili jesen. Ograničen broj plodova za njega je bio izazov.

‘Naravno da su trenutno namirnice ograničene, no ima ih dosta i kombinacije su brojne. Postoji doza kreativnosti koja je odigrala ulogu. Sezona je ta kojom se pri slaganju jelovnika uvijek vodim, a tako je bilo i ovaj put. Koristili smo mnogo kupusnjača i na njima bazirali dosta jela’, govori. Novim menijem Beštije odiše francuski šarm i energija izvornih bistroa. Chic i nenametljivo, a opet šarmantno i inovativno.

Predjelo kojem se ne može odoljeti

U Beštiju ne morate doći na ručak ili večeru, može vam se dogoditi da dođete na čašu vina, no ako zavirite u meni, teško da ćete odoljeti da barem jedno predjelo ne podijelite s društvom.

Na novom meniju svoje je mjesto pronašla juha od brokule, servirana uz kreker od parmezana i sezama i ulje mente. Novitet je i namaz od crvene leće i sušene rajčice, daikon čipsa i pepper dropsa.

Za one koji ipak ne mogu odoljeti mesu, tu je parfait od pačje jetre s džemom od ljubičastog luka i cherry rajčica s tostiranim lješnjacima, posluženi na tostiranom kruhu, idealno je jelo uz koje ćete polako uživati te zasigurno ostati duže nego što ste planirali. Tu je i skuša gravalax, koja i izgledom i okusom ima ‘wow’ efekt. Skuša se služi na velouteu od potočarke s gelom od naranče.

Cijeli meni vođen je zero waste filozofijom

Zero food waste koncept je protkan u većinu jela iz kreativne Beštijine kuhinje, pa je tako i s rižotom od raštike, koja se služi s čipsom od raštike i pjenom gruyere i zelenom soli, također od raštike. Svoje mjesto na novom meniju našlo je u originalu još jedno francusko jelo, izvedeno, naravno, na Beštijin način. Riječ je o Bouillabaisseu, odnosno gustoj juhi od ribe. Koristi se riba koja je taj dan svježa na tržnici, kozice i školjke, uz koje se služi kruh sa začinskim maslacem. Tu je i losos pastrva u kombinaciji s čimulicama, kremom od čičoke, začinjeno s limunovim vineigretteom.

Za vegane se na zimskom meniju našlo jelo također spravljeno po zero food waste konceptu; bulgur s povrćem, prženom mrkvom, mariniranim tempehom i vege demiglacom već je mnogima omiljeno jelo.

Tonka kao kruna čokolade

Sladoljupci i ljubitelji čokolade zbog novog zimskog menija Beštije zadovoljno će trljati ruke. Samo zbog moussea od čokolade i naranče s tonkom i kremom od lješnjaka i spužvom s pistacijom, prestat ćete brojati kalorije i vratit ćete se po još. Novitet je i medovik torta,  spravljena na Beštijin način. Med, orasi i cream fresh baza su ovog svježeg i ne preteškog deserta.

Vino i umjetnost se vole

Vinska lista Beštije, slobodno se može reći, priča priču za sebe. Obogaćena klasicima Hrvatske i susjednim nam zemalja, ovom bistrou daje itekakvu dozu ozbiljnosti.

Uz vina, novu vizuru bistrou dala je mlada zagrebačka umjetnica Klasja Habjan. Njezina izložba crno bijelih grafika, pod nazivom ‘Otisci’, zaživjeli je na zidovima u Masarykovoj.

Spoj pomno spravljene hrane, uz pažljivo odabrana vina, sve zaokruženo istančanom umjetnošću, pretvara Beštiju u mjesto gdje se uživa apsolutno svim osjetilima.

 

PHOTOS BY: Press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.