Zgrada iz snova: U sklopu luksuznog stambenog kompleksa smjestio se vrt koji koriste svi stanovnici

GREEN_300_listici_sredina

Za urbane poljoprivrednike

Na sjevernoj obali New Yorka smještena je zgrada Staten Island Urby s pogledom na Kip slobode i Donji Manhattan. Stambeni prostor uključuje 571 jedincu, 35.000 četvornih metara poslovnog prostora i nešto pomalo neobično za stambeni kompleks: ogromni urbani vrt.

Kada su u pitanju inovacije, urbana farma poznata kao Rabbit’s Garden u svoje poljoprivredne tehnike uključuje biodinamičke, biointenzivne i agroekološke metode. Rabbit’s Garden prodaje raznoliko povrće, začinsko bilje i cvijeće članovima CSA-a (Poljoprivreda koju podržava zajednica) i veleprodajnim klijentima, ali to nije sve što čini ovaj vrt posebnim. Urbana farma također je mjesto za stanovnike kompleksa i šire zajednice Staten Islanda da se upoznaju s poljoprivredom – rijetkim iskustvom u velikom gradu.

Tim organizira edukativne radionice o svemu od kuhanja i vrtlarenja do umjetnosti, znanosti i održivosti. Održavaju se radionice o kompostiranju, tečajevi kuhanja i zajedničke večere. Stanovnici Urbyja imaju priliku iskoristiti proizvode u vlastitoj kuhinji, a lokalni restorani u sklopu kompleksa često koriste svježe povrće za sezonska jela. Urby također prodaje proizvode na tjednoj poljoprivrednoj tržnici.


Inspiracija iza Urbyja kombinira prirodu stanovanja u apartmanu s iskustvom odsjedanja u butik hotelima. Obilje prostora i prirodnog svjetla s velikim zajedničkim površinama i timom ljudi koji organizira dobrosusjedska okupljanja dodatno pridonose ugostiteljskom aspektu. Zajedničke površine uključuju vrt, ugodnu kuhinju i blagovaonicu. Zajedno s tim prostorima, stanovnici luksuznog stambenog kompleksa uživaju i u pogodnostima poput potpuno opremljene teretane, grijanog bazena s morskom vodom, restorana i vanjskih prostora namijenjenih za socijalnu interakciju. Iako je kompleks dizajniran tako da zbližava svoje stanovnike, postoje i brojna mjesta kada oni žele ipak malo privatnosti.


Rabbit’s Garden vodi poljoprivrednica Olivia Gamber, dugogodišnja zaljubljenica u urbanu poljoprivredu s diplomom iz zaštite okoliša i dugogodišnjim iskustvom s vrtovima unutar zajednica. Urbyja je stvorio poduzetnik i hotelijer David Barry, poznat po doprinosu njujorškoj butik hotel sceni. Urby također ima još dvije zajednice smještene u Jersey Cityju i Harrisonu u državi New Jersey, a planira se i proširenje na druge gradove.
S obzirom na to da i stanovnici gradova diljem Hrvatske žude za komadićem vlastite zelene oaze, mi se iskreno nadamo da će jednog dana ovakvih vrtova u sklopu zgrada biti i kod nas.

PHOTOS BY: URBY / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.