default

Slatinski mamutovac predstavljat će Hrvatsku na natjecanju Europskog stabla godine

GREEN_300_listici_sredina

Stoljetni div ponos Slatine

Slatina je ove godine slavila u natjecanju Stabla godine. Naime, njihov mamutovac osvojio je najviše glasova i predstavljat će Hrvatsku početkom iduće godine na međunarodnom natjecanju Europskog stabla godine.

Prije nekoliko dana održano je online proglašenje Hrvatskog stabla za 2021. godinu koje će nas predstavljati na međunarodnom natjecanju početkom iduće godine. Pobjednik natjecanja u konkurenciji od 13 stabala diljem Lijepe naše proglašen je Stoljetni div u srcu Slavonije. Riječ je naime, o stablu golemog mamutovca Sequoia gigantea ili Sequoiadendron giganteum (Lindl.) J.Buchh, starosti oko 130 godina, smještenom u sklopu EPIcentra Sequoia Slatina. Ovaj kako ga nazivaju, Stoljetni div zaštićen je 1967. godine sukladno Zakonu o zaštiti prirode kao spomenik parkovne arhitekture – pojedinačno stablo. Mamutovac je jedan od najprepoznatljivijih simbola Slatine, a pretpostavlja se da ga je u Slatinu donijela i zasadila plemićka obitelj Pejačević koja je slatinskim veleposjedima gospodarila od 1750. do 1841. godine. Od tada, do danas Sekvoja je dosegla visinu od 33 metra i opseg od gotovo 4 metra.

Na ovogodišnjem natjecanju Stabla Hrvatske konkurencija je bila uistinu jaka, a među 13 ljepota koje krase šume diljem naše zemlje pronašli su se i Bricin hrast iz Parka prirode Lonjsko polje, Prijatelj hrast medunac s otoka Krka, Kapelica golema tuja iz Arboretuma Opeka, Čempres Ruđera Boškovića iz Mlina, Konavoski platan u Pridvorju iz Pridvorja, Papučki stari hrast iz Parka prirode Papuk, Majkovski gorostasni dub iz Majkova, Brijunska stara maslina, Stara majka iz Općine Lokve, Vječni bagrem iz Pačetina, Čuvar samostanskog hlada – čempres u vrtu hvarskog franjevačkog samostana s otoka Hvara te Posljednja dama podgoračkog perivoja iz Podgorača koja se s 10943 glasova smjestila odmah iza pobjednika iz Slatine koji je imao 11042 glasova. Natjecanjem Stablo godine, cilj je probuditi svijest javnosti o važnosti očuvanja stabala kao vrijednog dijela prirodne baštine i najvrjednijeg resursa kojim raspolažemo. Slatinski mamutovac predstavljat će nas na europskoj pozornici početkom 2022. godine ususret Svjetskom danu šuma koji je 21. ožujka kada će se proglasiti pobjednik europskog natjecanja.

 

 

 

PHOTOS BY: virovitica-nature.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.