330158159_1207768163346315_8389132159971600981_n

Ženka ćelavog ibisa pronađena mrtva: Gipsy više neće kružiti dolinom Neretve

GREEN_300_listici_sredina

Ugašena nada za oživljavanjem izumrle vrste

Nakon što je prije nekoliko mjeseci iz Italije sletjela na Hvar, kasnije Brač pa u dolinu Neretve, ženka ćelavog ibisa prozvana Gipsy pronađena je mrtva. U nedjelju je prema GPS-u još uvijek sve bilo u najboljem redu s ovom rijetkom pticom, a kasnije joj više nije bilo spasa. Uzrok smrti se tek istražuje.

Nakon što smo u siječnju pisali kako je ženka ćelavog ibisa kružila nad Hrvatskom obalom i dolinom Neretve, nimalo lijepe vijesti stižu o Gipsy kako je prozvana. Naime, ova rijetka ptica jučer je smrtno stradala. Kako su objavili iz Udruge “Biom”, podatci s GPS-a upućuju na to da je smrt bila nagla, a pravi uzrok smrti još se očekuje. “Gipsy je u nedjelju ujutro, kao i inače, odletjela na hranjenje na livadu, a 15 minuta kasnije bila je mrtva. Očekujemo rezultate analize koja bi trebala pokazati uzrok smrti”, istaknuli su iz Bioma u svojoj objavi.

Riječ je o vrsti ptice ćelavom ibisu koja je u Europi i Hrvatskoj izumrla još u 18. stoljeću. U Hrvatskoj posljednje jedinke gnjezdile su se u Istri. Ptica je selica koja boravi u polupustinjskim ili stjenovitim predjelima, često blizu vodotoka. Obožavali su je i drevni Egipćani, a danas bilježi svega 200-njak jedinki, koje žive na području Sjeverne Afrike te na Bliskom istoku. Gipsy je prije nekoliko mjeseci doletjela iz Italije i od onda je bivala na Braču, Hvaru i dolini Neretve.

PHOTOS BY: Facebook, Unsplash, Martin Burić / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.