Danska

Zemlja koja može biti uzor cijelom svijetu: Što možemo naučiti od Danske?

GREEN_300_listici_sredina

Savjeti političarke Connie Hedegaard

Danska političarka Connie Hedegaard bila je gošća na ovogodišnjem Greencajt festivalu. Održala je predavanje pod nazivom „Učimo od Danske: Kako postati najodrživija zemlja na svijetu?“ te otkrila tajnu uspjeha ove nordijske zemlje.

Connie Hedegaard, ugledna danska političarka, bivša ministrica Ministarstva zaštite okoliša i Ministarstva klime i energije te povjerenica EU komisije bila je dio četvrtog izdanja Greencajt festivala na kojem je pričala o modelu Danske i kako ova nordijska zemlja može biti uzor cijeloj Europi, ali i šire.

‘Vjerujem da je glavni faktor bio postići opći dogovor između stanovništva, stranaka, zastupnika i parlamenta. Najvažnije je bilo postići da svi razumiju izazov klimatskih promjena te ekonomske i ljudske troškove povezane s oštećenjem okoliša i energetskom ovisnošću”,  započela je priču Connie.

U Danskoj se sektor obnovljivih izvora energije u posljednjih dvadesetak godina povećao za otprilike 60.000 industrijskih radnih mjesta, većinom u ruralnim područjima, a zelena industrija čini otprilike 10 posto njihovog izvoza.

Kako je ova zemlja sa svojih 5,9 milijuna stanovnika postala ona koju se uzima kao pozitivan zeleni primjer i uzor?

„Danska nije oklijevala postaviti visoke ciljeve. Ambicija da do 2030. godine u zemlji smanje emisije stakleničkih plinova za 70 posto nije samo retorička gesta. To je konkretna akcija potaknuta željom za inovacijama i promjenama. Da bi ostvarila taj cilj, Danska je mudro koristila kombinaciju pritisaka i poticaja kako bi potaknula održivost. Politika visokih ambicija bila je namjerna kako bi potaknula inovacije, transformaciju našeg energetskog sustava, ulaganja u mreže, električna vozila, a odluke su utjecale i na poljoprivredni sektor i proizvodnju hrane”, objasnila je.

Danci su desetljećima koristili porezni sustav i stavljali cijenu na ugljik, i općenito na onečišćenje, i to i prije nego što je EU uvela sustav trgovanja emisijama. Stvorili su poticajni okoliš za ekološke inovacije kroz razne subvencije, porezne olakšice za električna vozila i poticaje za obnovljive izvore energije.

Što jedna mala Hrvatska može naučiti od male Danske?

“Postavite ciljeve, ali morate potaknuti i ljude i tvrtske. Važno je objasniti cilj tako da ljudi požele postati dio toga. Trebate dobro objasniti svrhu zašto nešto radite. Ideja je postići to da javni i privatni sektor rade kao partneri – što je šira koalicija iza politika, to je bolje. Investirajte u istraživanje i razvoj. S pametnim investiranjem dolazi do pametne promjene. A najvažnije, trebamo i dalje učiti jedni od drugih. I Danska još treba mnogo učiti i raditi. I zato smo danas ovdje, da učimo jedni od drugih.”, poručila je Connie Hedegaard. 

PHOTOS BY: Green.hr, Unsplash.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.