DGFB4R Fisherman with an early morning catch in Jimbaran Bali Indonesia

Zemlja koja je drugi najveći zagađivač plastikom plaća ribare da skupljaju plastični otpad iz mora

GREEN_300_listici_sredina

Važna poruka svijetu

Indonezijsko ministarstvo ribarstva pokrenulo je četverotjedni program plaćanja ribarima za skupljanje plastičnog otpada iz mora. Inicijativa je dio širih napora da se plastično onečišćenje mora u Indoneziji smanji za 70% do 2025. Ova zemlja najviše pridonosi krizi plastičnog otpada u oceanu.

Indonezijska vlada pokrenula je program koji će plaćati tisuće lokalnih ribara da skupljaju plastični otpad iz mora. Četverotjedna inicijativa dio je širih napora da se morski plastični otpad smanji za 70% do 2025. godine. Ministarstvo mora i ribarstva priopćilo je da je u proračunu izdvojilo 1,03 milijarde rupija (više od 500 tisuća kuna) za plaćanje 1.721 ribara diljem arhipelaga za plastično smeće koje će svakodnevno skupljati od 1. do 26. listopada. Rečeno je da će novac, koji iznosi oko 150.000 rupija (oko 80 kuna) po ribaru tjedno, služiti kao kompenzacija za to što neće loviti ribu tijekom tog razdoblja. To je nešto više od 140.000 rupija (70 kuna) tjedno koliko ministarstvo procjenjuje da zarađuju od ribolova.

“Ova aktivnost je vrlo jednostavna”, rekao je Sakti Wahyu Trenggono, ministar ribarstva, na konferenciji za medije u Jakarti, dodajući da se ne očekuje da će ovo biti čarobno rješenje za problem morskog otpada u zemlji. “Ovo će barem podići svijest među dionicima na moru i ljudima diljem svijeta”. Ministarstvo ribarstva kaže da očekuje da će svaki ribar prikupiti do 4 kilograma plastičnog otpada dnevno tijekom trajanja programa. Sudionici se nalaze na svim glavnim otocima Indonezije.

Indonezija je jedan od najvećih zagađivača mora plastikom u svijetu. Zemlja proizvede oko 6,8 milijuna metričkih tona plastičnog otpada godišnje. Samo 10% tog otpada prerađuje se u približno 1300 reciklažnih centara u zemlji, dok gotovo ista količina, oko 620.000 metričkih tona, završi u oceanu. Taj plastični otpad predstavlja prijetnju morskim životinjama koje se mogu zaplesti u njega ili ga progutati. To dovodi do gušenja, gladi ili utapanja. Morska plastika kriva je za smrt više od 100.000 morskih sisavaca godišnje. Ako se bacanje plastike u oceane nastavi sadašnjim stopama, prema procjenama će do 2050. nadmašiti svu riblju biomasu. “Najvažnija stvar je prevencija”, rekao je Sakti. “Ako možemo kvalitetno provoditi preventivu, onda u moru ne bi trebalo biti otpada. Jer kad smeće jednom dođe u more, ono je već oštećeno”.

Indonezija planira potrošiti milijardu dolara za smanjenje količine plastičnog otpada za 70% do 2025. Nedostaje pravilno upravljanje plastičnim otpadom u obalnim zajednicama, gdje upotreba plastike daleko nadmašuje napore za ublažavanje, kao što je recikliranje. Čišćenje plaža jedna je od popularnih mjera koje se provode u Indoneziji. Lokalne vlasti također poduzimaju napore za smanjenje potrošnje plastike za jednokratnu upotrebu, uključujući potpune zabrane, dok privatni sektor ulaže u održive alternative. Vlada također planira natjerati proizvođače da preuzmu veću odgovornost za otpad koji stvaraju njihovi proizvodi. “Ovo je važna moralna poruka svijetu da je bacanje plastičnog otpada u more vrlo loše”, rekao je Sakti. “Nadajmo se da ovo može biti nacionalni napor i, još bolje, svjetska akcija.”

PHOTOS BY: Guliver Image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.