nasa-i9w4Uy1pU-s-unsplash

Zemlja doživjela svoj drugi najtopliji ožujak u zabilježenoj povijesti

GREEN_300_listici_sredina

Objavio Copernicus

Copernicus služba za klimatske promjene u mjesečnom klimatskom izvještaju o temperaturi, ledu i padalinama u četvrtak je izvijestila kako je Zemlja doživjela svoj drugi najtopliji ožujak u zabilježenoj povijesti, dok je antarktički morski led dosegnuo drugi najniži opseg

Ovo je drugi najtopliji ožujak u zabilježenoj povijesti, dok je antarktički morski led dosegnuo drugi najniži opseg, izvijestila je služba za klimatske promjene Copernicus.

Temperature su bile puno toplije od prosjeka na području sjeverne Afrike, jugozapadne Rusije te većeg dijela Azije, gdje su postavljeni mnogi novi rekordi visokih temperatura za ožujak. Paralelno, iznad južne i srednje Europe temperature su bile iznad prosjeka, dok su na većem dijelu sjeverne Europe bile ispod prosjeka.

Znatno iznadprosječne temperature bile su i na sjeveroistoku Sjeverne Amerike, Argentine te susjednih zemalja, velikim dijelom Australije i obalnom Antarktikom. S druge strane, bilo je mnogo hladnije od prosjeka u zapadnoj i središnjoj Sjevernoj Americi.

Topljenje leda 

Copernicus služba za klimatske promjene (C3S) u mjesečnom klimatskom izvještaju o temperaturi, ledu i padalinama u četvrtak je izvijestila kako je Zemlja doživjela svoj drugi najtopliji ožujak u zabilježenoj povijesti, dok je antarktički morski led dosegnuo drugi najniži opseg

Riječ je o nastavku dugoročnog trenda smanjenja morskog leda u polarnim regijama. Opseg arktičkog bio je četiri posto ispod prosjeka, što je četvrto najniže mjesto za ožujak u evidenciji satelitskih podataka, ali su koncentracije morskog leda bile znatno iznad prosjeka u Grenlandskom moru.

Vlažniji ožujak 

U hidrološkim naglascima Copernicus je naveo kako je ožujak bio vlažniji od prosjeka u pojasu od zapada do sjeveroistoka diljem sjeverne Europe te iznad Turske.

S druge pak strane, sušnije uvjete od prosjeka imao je veći dio Pirenejskog poluotoka, gdje su uvjeti bili pogodni za požare, alpski luk, dijelovi srednje Europe, istočni Balkan te sjeverozapadna obala Kaspijskog jezera. Izvan Europe, u ožujku je bilo vlažnije od prosjeka u dijelovima SAD-a, Azije, Roga Afrike, Novog Zelanda, sjeverne Australije, Afrike i Brazila.

U mnogim regijama jake oborine dovele su do poplava.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.