Želite započeti zero-waste rutinu čišćenja, ali ne znate odakle početi? Donosimo prijedloge

GREEN_300_listici_sredina

Čist dom, čist planet

Smanjite broj kućnih potrepština i sredstava za čišćenje vaše kuće, kao i otpad koji nastaje tijekom tog procesa.

Uobičajeno čišćenje stana obično zahtijeva razne proizvode, plastične spužvice, papirnate ručnike, jednokratne maramice za čišćenje, kemijska sredstva za čišćenje i slično. To su sve artikli na koje su se mnogi navikli prilikom čišćenja, ali baš sve te stvari na kraju stvaraju otpad. Postoje bolji načini kako očistiti dom na prirodan način koji ne zahtijevaju kemikalije, jednokratne plastične alate i koji su na kraju bolji za vas i okoliš.

Rutina čišćenja bez otpada oslanja se na izdržljive alate koji se mogu prati i ponovno koristiti i koji vam neće stvoriti dodatan otpad. Uključuje također i prirodne proizvode za čišćenje koji na kraju neće ostaviti iza sebe prazne plastične dispenzere i boce, koji vam neće oštetiti kožu ako dođu u dodir s njom i koje možete bez brige udisati.

Alati za čišćenje bez otpada

Zaboravite na papirnate ručnike i plastične spužve koje se brzo raspadaju. Obične krpe su najjednostavnije i najekonomičnije za čišćenje. Nabavite one od prirodnih materijala, a lako ih možete napraviti i sami. Sigurno imate kod kuće neke stare ručnike, posteljinu ili majice koji su pred kraj životnog vijeka. Izrežite ih na manje komade, a zatim operite kako bi bili spremni za korištenje. Na ovaj način reciklirate odnosno prenamijenjujete stvari u svom domu, smanjujete otpad i štedite.

Ako tražite spužve, možete nabaviti biorazgradive spužve i spužve od prirodnih materijala u bio trgovinama, ali sve više i u svim ostalima. Super su i četke za čišćenje, raznih veličina, izrađene od bambusa. Također, spužve za pranje posuđa koje su već dotrajale, još uvijek možete iskoristiti u kupaonici. Stare četkice za zube izvrsne su za čišćenje između pločica i teško dostupnih kutova tako da i njih iskoristite prije bacanja. I naravno, ciljajte uvijek nabaviti drvene četkice za zube ili one od biomaterijala.

Ako koristite kante prilikom čišćenja, odaberite metalne kante umjesto onih plastičnih koje se vrlo lako lome. Metalne kante traju vječno, a vjerojatno ih možete pronaći u bakinom podrumu, na online buvljacima ili Hreliću. Isto tako probajte nabaviti metalni ili drveni držač za mop. Koristite krpu s uklonjivim glavama koju možete baciti u perilicu rublja.

Klonite se jednokratnih vlažnih maramica za pod jer se ne razgrađuju i stvaraju ozbiljne blokade u kanalizacijskim sustavima. Također, možete koristiti i krpu zavezanu za glavu mopa koju ćete pričvrstiti gumicama ili uzicom. Prilikom nabave metli, uvijek birajte drvene umjesto plastičnih.

Sredstva za čišćenje bez otpada

Svi trošimo previše novaca na sredstva za čišćenje dok zapravo vrlo lako ih možemo sami napraviti sa samo nekoliko uobičajenih sastojaka koje svi imamo kod kuće. Prije svega dobro će vam doći nekoliko staklenih boca s raspršivačem u koji ćete staviti svoja prirodna sredstva. U krajnjem slučaju, ponovno iskoristite one plastične u kojima su bila kupovna sredstva, samo ih dobro operite.

Sastojci koji vam trebaju za prirodno čišćenje kod kuće su uglavnom soda bikarbona, ocat, citrusi i običan sapun. Soda bikarbona je idealno sredstvo za svako kućanstvo jer može učiniti gotovo sve – čišćenje, ribanje, upijanje mirisa, čišćenje odvoda, čišćenje srebra, uništavanje plijesni (kada se koristi zajedno s bijelim octom) i još mnogo toga. Nabavite ju na veliko u spremnicima za višekratnu upotrebu.

Bijeli ocat je još jedan odličan suborac u borbi protiv nečistoće. Odličan je za različite odjele u kućanstvu – dezinficira, omekšava tkaninu u pranju, čisti sve od kupaonice, odvoda, WC-a i podova pa sve do povrća. Često se koristi u kombinacijom sa sodom bikarbonom jer zajedno stvaraju zaista moćno sredstvo za čišćenje. Ako želite, možete čak napraviti vlastiti ocat od ostataka jabuke ili limuna.

A kad smo kod limuna, on kad zatreba, može zamijeniti ocat. Također spada u odlično sredstvo za čišćenje kojeg možete utrljati na slavine, sudoper, pod, koristiti sa sodom bikarbonom ili za čišćenje drvenih dasaka za rezanje. Uvijek ga je dobro imati pri ruci kada trebate nešto očistiti, a i poznato je da je odličan za zdravlje. Na kraju korištenja ga jednostavno kompostirajte.

Osnovni sapun je također vrlo koristan. Možete ga naribati i pomiješati s vodom da napravite otopinu za čišćenje ili ga utrljajte na mrlje koje se nalaze na rublju. Dobar sapun za to je Savon de Marseille na bazi maslinovog ulja (ili lokalno proizveden ekvivalent) kojeg možete nabaviti u dm-u.

Na internetu vrlo lako možete pronaći razne recepte za prirodna sredstva za čišćenje, pa probajte već ovaj vikend isprobati neke od njih.

PHOTOS BY: Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.