It's a Man's World

Želite putovanje koje će vas povezati s prirodom i maknuti od stresa? Ovo su destinacije za vas!

GREEN_300_listici_sredina

Tišina, priroda i vi

Isključiti se barem na trenutak iz stvarnog svijeta i uroniti u svijet neistraženog, mirnog i autentičnog, ono je što mnogima treba. U tom nam najčešće mogu pomoći putovanja, a umjesto onih klasičnih i komercijaliziranih, možda je pravo vrijeme da se otisnete na destinaciju koja vam pruža biti malo sa samim sobom u nepoznatom.

Mir, tišina, priroda i najsvježiji zrak u posljednje vrijeme možda veći luksuz od svih onih proizvoda s blještećih reklama. Jeste li se ikad poželjeli maknuti od užurbanog svijeta i u potpunosti biti okruženi prirodom i samo prirodom? Upravo to nude neka od najudaljenijih odredišta svijeta koja vam daju luksuz da se odvojite od ekrana dok se ponovno povezujete sa svojim prirodnim okruženjem i onim najbitnijim –  samim sobom.

Odredišta koja vam donosimo, Lonely Planet izdvojio je u “Offbeatu”, inspirativnoj knjizi koja predstavlja 100 destinacija koje su alternativa onim najposjećenijim i najrazvikanijim. Pitanje je samo: kamo želite ići? Nadamo se da ovaj vodič može pružiti neke nove odgovore.

Lesoto, Afrika

Maleno planinsko kraljevstvo u kojem zajednice ulažu u turizam. Dominiraju planinski lanci Drakensberg i Maluti, maleni Lesoto ističe se po tome što je i najviša zemlja na svijetu, čak i njegova najniža točka, u takozvanoj nizini, nalazi se na visini od oko 1400 metara nadmorske visine. Dok planinarite kroz ovo rijetko naseljeno planinsko kraljevstvo, vjerojatnije je da ćete sresti pastira ogrnutog tradicionalnim basotho pokrivačem nego turističke gužve. U 2019. samo je 800 000 međunarodnih turista istražilo njegove uzbudljive prijevoje, u usporedbi s 15,8 milijuna koji su posjetili znamenitosti Južne Afrike kao što su Table Mountain i kanjon rijeke Blyde.

Tetouan, Afrika

Zanemareni bijeli grad Maroka umjetničko je utočište prožeto poviješću. Ima nečeg neizmjerno privlačnog u malom gradu Tetouanu, gdje su bijele zgrade priljubljene uz obronke planine Rif. Dok se mnogi kreću plavim ulicama obližnjeg Chefchaouena, oni upućeni putuju malo sjevernije u Tetouan kako bi izbjegli gužve. Feničani su ovdje osnovali luku, dok su rimski ostaci iz trećeg stoljeća raštrkani padinama.

Grad ima kozmopolitski izgled zahvaljujući stoljećima imigranata koji su bivali tamo. Ovdje su se naselili Židovi i Mauri koji su bježali iz Španjolske u 15. stoljeću, kao i kasnije Alžirci iz osmanskog doba koji su bježali od Francuza. Između 1912. i 1956. Tetouan je bio glavni grad španjolskog protektorata sjevernog Maroka.

Con Son, Vijetnam

Ovdje planine padaju u more u Con Sonu, na otoku obrubljenom koraljima u blizini obale južnog Vijetnama. Jedan od 16 vulkanskih otoka i otočića arhipelaga Con Dao, Con Son djeluje kao svijet udaljen od užurbanih tržnih gradova delte Mekonga s druge strane otoka. Otok od 52 četvorna kilometra ima populaciju od oko 7000 stanovnika i sadrži velike dijelove netaknutih šuma, jezera prekrivena lotosovim cvijetom i napuštene plaže okružene stablima casuarina.

Divlje životinje ovdje naglašavaju glavnu ulogu prirode. Ugrožene morske kornjače gnijezde se na pijesku, dok bogat morski život obitava u blizini obale. Otok je također dom za više od 80 vrsta ptica, kao i za endemski dugorepi makaki, koji se može vidjeti na šetnjama otokom. Ipak, zrak tropskog raja opovrgava mračnu prošlost. Con Son je nekoć bio “pakao na zemlji” za tisuće zatvorenika koji su bili smješteni u otočkim zatvorima tijekom francuske vladavine i režima koji su podržavali Amerikanci. Nekadašnji zatvori i groblja služe kao  spomenici onima koji su ovdje patili i stradali.

Nagaland, Indija

Desetljećima je Nagaland očaravajuća posljednja granica Indije, omeđena maglovitim planinama, uz mnoga plemenska sela i  zabranjena za putnike zahvaljujući dugotrajnoj birokraciji koja datira iz kolonijalnih vremena. U posljednjem desetljeću polako su nestale prepreke za putovanje, pa je manje od 6000 stranih posjetitelja stiglo u Nagaland 2019., u usporedbi s nevjerojatnih 1,6 milijuna u Rajasthan.

Ako želite doživjeti Indiju kakva je bila prije masovnog turizma, ovo je mjesto za vas. Moguće je provesti tjedne u Nagalandu, a da ne vidite niti jednog turista. Putovanje je sporo i razina nelagode može biti poprilična, ali boravak u seoskim domaćinstvima duboko će vas uroniti u život ove fascinantne indijske države.

Kufstein, Austrija

Selimo nešto bliže nama. Zaboravite Salzburg, ova tirolska ljepotica prava je alpska bajka. Krenite u Kufstein u Tirolu, ušuškan uz Bavarske Alpe samo sat vremena vožnje vlakom zapadno od Salzburga. Ovaj grad je nešto što bi dijete koje je previše čitalo braću Grimm moglo nacrtati: pastelno obojene kuće sa zabatima nanizane po kamenim ulicama; konobe osvijetljene fenjerima; livade na kojima su pasle krave ispod nazubljenih planina prekrivenih snijegom. Nalik na romantičnu pozornicu, ovaj grad je austrijska alpska fantazija.

Sjeverna Makedonija

U usporedbi sa 60 milijuna posjetitelja Hrvatske godišnje i čak šest milijuna Albanije, Sjeverna Makedonija izgleda kao balkanska ničija zemlja: manje od 800 000 međunarodnih turista stiglo je ovamo 2019. godine. Bez sumnje, njezin status bez izlaza na more smanjuje privlačnost za masovno tržište, iako se posjetitelji sigurno osjećaju kao da gledaju u more sa šljunčane plaže u srednjovjekovnom Ohridu. Između ogromnog Ohridskog i Prespanskog jezera, Sjeverna Makedonija ima više obalnog turizma nego što mislite.

Njezini veliki dijelovi su definirani kanjonima i planinama, uključujući niz slabo razvijenih nacionalnih parkova gdje mirne pješačke staze pletu mrežu između sela iz otomanskog doba s minaretima tankim kao olovka, proizvođačima lokalne hrane i inicijativama za lokalni turizam. A složena prošlost Sjeverne Makedonije, miješajući grčko, rimsko, osmansko i jugoslavensko nasljeđe, stvara bogatu povijesnu pozadinu. Ovi duboki korijeni mogu se istražiti u muzejima Skoplja, jednog od  najneodoljivijih glavnih gradova Europe.

Sjeverni Island

Iz glavnog grada Reykjavíka turiste najviše privlače velike znamenitosti kao što su Gullfoss, Geysir i Plava laguna, a možda i ledenjaci Skaftafell ili sante leda Jökulsárlón za one koji imaju vremena za dalje putovanje duž južne obilaznice. Daleko manje njih odlazi na sjever.

Obalne ceste prolaze pokraj pustih rtova. Plaže “na kraju svijeta” kao u Bergmanovu filmu. Geotermalne vruće terme usred ničega. Neobični gradovi, čudni muzeji i čudne špilje od lave. Sablasni otoci na kojima je ptica 10 000 prema jedan više od ljudi. Naravno, potrebno je malo truda i avanture da pobjegnete od gužve, ali jednom kada to učinite, doživjet ćete Island u njegovom najsirovijem i najautentičnijem obliku.

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.