mohammed-ajwad-HkCyrld-P9M-unsplash

Zeleni savjeti za šarenu jesen koje možete primijeniti odmah

GREEN_300_listici_sredina

Održiva jesen u svega par koraka

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Mnogima je jesen najljepše godišnje doba. I dok neki u jesen još uvijek žale za ljetnim mjesecima, za druge ovo doba godine otvara pregršt aktivnosti izvan i unutar topline svog doma. Neka ova jesen bude što održivija, a mi vam donosimo nekoliko savjeta kako ostati što odgovorniji prema okolišu.

Jesen. To divno godišnje doba. Mnogi se možda neće složiti jer ono “nepravedno” dolazi odmah nakon ljeta pa većina i jesen žali za uzavrelim danima provedenim na moru, no, morate se složiti da jesen svakako ima svoje čari. Dani su kraći i hladniji, ali to sve ipak budi u nama neku toplinu i potrebu da večeri provodimo kod kuće uz pucketanje peći i šalicu čaja iz koje dopire miris cimeta i sušenog voća. Kako biste ove dane koji tek nagovještaju zimu proveli što održivije i postali odgovorni prema okolišu, možda vam neki od ovih savjeta u tome pomognu.

Sačuvajte posljednje plodove u vrtu

Ako imate vrt o kojem ste nesebično brinuli tijekom cijelog ljeta, prije nego što prvi mraz pohara u vaš povrtnjak, sačuvajte što je više moguće toga što je ostalo. Skupite sve što je ostalo u vrtu, a neke biljke zbrinite kako bi ih ponovno u proljeće mogli presaditi van. Na taj način nećete ponovno morati kupovati sjeme, a time ćete smanjiti i ugljični otisak. 

Provjerite svoje gume

Hladnije temperature mogu sniziti tlak u gumama, a nedovoljno napuhane gume smanjiti učinkovitost goriva vašeg automobila. Napuhavanje guma do odgovarajućeg tlaka traje samo nekoliko minuta, a učinit ćete mnogo kako za vaš auto, tako i za okoliš. Također, uskoro dolazi vrijeme mijenjanja guma, a prije nego se odlučite za kupnju novog para, provjerite u kakvom su stanju one lanjske. Možda još mogu poslužiti jednu sezonu. 

Očistite i testirajte svoju peć

Sigurno već znate da se peći (ukoliko je imate u vašem domu) treba redvito pregledati i očistiti prije sezone loženja. Tijekom cijele godine skuplja se mnogo prašine, a to može utjecati na performanse peći, pa čak i izazvati požar. Redovito čistite ili mijenjajte svoj filter peći i prije nego što nas u potpunosti zahvati hladno vrijeme, naručite servis.

Biljke s balkona i prozora unesite unutra

Ako su vaše sobne biljke ljeto provodile vani, ne zaboravite ih unijeti prije nego što postane previše hladno. One ne samo da uljepšavaju unutrašnjost vašeg doma, već mogu poboljšati kvalitetu zraka. Budući da većina nas u za vrijeme hladnijih dana rjeđe otvara prozore, sobne biljke mogu učiniti mnogo za poboljšanje kvalitete zraka u zatvorenom prostoru.

Pripremite dvorište za zimu

Ako imate te sreće da živite u kući ili stanu s dvorištem, neka ono spremno dočeka zimu.  Pokupite otpalo lišće i  dodajte u hrpu komposta. Jesen je vrijeme za sadnju proljetnih lukovica i nekih trajnica. Također, možete posaditi mnoge vrste drveća i grmlja u jesen, što će im dati dovoljno vremena da razviju duboki korijenov sustav tijekom zimskih mjeseci i smanje potrebe za vodom do proljeća.

Odgovoran miris svijeća

Svi volimo ugodu koju pružaju svijeće tijekom hladnijih mjeseci, no jeste li znali da je većina svijeća na tržištu izrađena od parafinskog voska, proizvoda rafiniranja nafte? Ekološki prihvatljiviji izbor su svijeće izrađene od pčelinjeg voska. Tim bolje ako ih možete pronaći na lokalnoj tržnici ili sajmu obrta kako biste izbjegli troškove dostave te time smanjili ugljični otisak. Obavezno unaprijed istražite ponudu prije nego što se opskrbite proizvodima zbog kojih ćete se osjećati ugodno tijekom jeseni i zime.

Pregled garderobe

I posljednje, ali ne manje bitno; vrijeme je mijenjanja garderobe iz one laganije u onu topliju. Jakne, džemperi, šalovi, kape, čizme. Sve su to odjevni komadi koji dolaze na red u ovo doba. Prije nego što pomislite kako ovu sezonu nemate što odjenuti i obuti, provjerite svaki ormar i kutiju u koju ste spremili jesensko zimsku garderobu. Vjerojatno ćete naći mnoštvo toga što vrlo lako možete iskoristiti ove godine. Umjesto da kupujete novo, preuredite ono što već imate. Čizme odnesite postolaru na “servis”, a rupice na vunenim vestama prekrijte uz iglu i konac.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.