zuza-galczynska-c5_eQi4rrjA-unsplash

Zeleni izvještaj: Sretan vam plinoviti Božić i kaotična Nova godina!

GREEN_300_listici_sredina

Kontroverzna uloga fosilnog plina

Čestitamo! Došli ste do kraja jedne od najuzbudljivijih i najiscrpnijih godina. Puna nade, ali i dosta depresivna godina u povijesti klimatske politike.

Prisjetite se na kratko mirnog siječnja 2021. prije nego što smo saznali za kaos cijena energije, razbijanje Green Deala, nuklearnu i plinsku borbu u kojoj sada živimo… Ipak, vratimo se u sadašnjost. Stojimo na pragu 2022., a još uvijek razmišljamo o dva velika paketa klimatskih zakona koje trebaju usvojiti Europski parlament i 27 zemalja EU.

2022. će biti godina pregovora – ili godina sukoba

Fosilni plin bio je glavni izvor nesuglasica, od sukoba u Europskom vijeću do pregovora koji su postali “oštra borba” tijekom četvrtog i posljednjeg dvanaestosatnog trijaloga. Konačni je sporazum pružio više podrške za fosilni plin nego što je Europska komisija ikada namjeravala, a i zemlje EU i Europski parlament zalagale su se za njegovo uključivanje. Djelomično zahvaljujući tvrdoglavosti Europskog vijeća, pregovori su završeni potporom za dva vrlo kontroverzna fosilna plinovoda uz obećanje da će oni biti spremni za vodik u budućnosti i podršku za miješani vodik tijekom većeg dijela ovog desetljeća.

Aktivisti za zaštitu okoliša i zelenije skupine u Europskom parlamentu sada se pripremaju za borbu protiv snaga za koje misle da će ublažiti klimatske ambicije zakona predloženog 2021. U međuvremenu, drugi su pozdravili ulogu plina, s obzirom na to da trenutačno čini 22% ukupne potrošnje energije u EU-u, a čak i 2050. godine činit će oko 20% – iako do tada pretežno obnovljivi i niskougljični plin.

Uloga fosilnog plina postat će još kontroverznija u Europi, a protivnici i pristaše vjerojatno će nastaviti trošiti „svoju energiju“ na rasprave . Zato podignite čašu za novu godinu i odmorite se za Božić. Na kojoj god strani ove bitke bili – ili ako ste samo neutralna publika, ostanite s nama – 2022. će biti duga godina.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.