arber-pacara-W_mYw-c_xQU-unsplash

Zelena tranzicija Dubrovnika: Ugradnjom solarnih panela smanjuju se troškovi električne energije

GREEN_300_listici_sredina

Energija sunca

Grad Dubrovnik aktivno radi na provođenju energetske tranzicije kako bi osigurao električnu energiju iz obnovljivih izvora. Time smanjuje troškove korištenja električne energije i pridonosi usporavanju klimatskih promjena.

Gradonačelnik Dubrovnika, Mato Franković, izvijestio je o aktivnostima i projektima koje će Grad Dubrovnik provoditi s ciljem prelaska na obnovljive izvore energije, a kao razlog navodi povećanje troškova energenata koji negativno utječu na proračun grada.

Izrađen je idejni i glavni projekt fotonaponskih elektrana DUSOLARI kojim bi se električna energija iz obnovljivih izvora na području Dubrovnika trebala povećati za 574,82 MWh godišnje. Očekuje se smanjenje emisija CO2 za 91,16 tona godišnje što će doprinijeti ublažavanju klimatskih promjena i postići će se gotovo potpuna energetska neovisnost javnih objekata. Riječ je o Sportskoj dvorani Gospino polje, dječjim vrtićima Palčica i Ciciban te dubrovačkim osnovnim školama Ivana Gundulića, Montovjerna, Lapad i Antuna Masle u Orašcu.

Projekt DUSOLARI prijavljen je na natječaj „Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije“ koji je dio programa Energija i klimatske promjene, a financiran je iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021. u Republici Hrvatskoj. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 885.215,99 eura (6.664.783.73 kuna), od čega će 85 % biti osigurano bespovratnim sredstvima EU-a.

Također, u pripremi je i projekt modernizacije cijelog sustava javne rasvjete čime se na godišnjoj razini namjerava uštedjeti preko dva milijuna kuna zamjenom 3755 zastarjelih rasvjetnih tijela. Procijenjena vrijednost ovog projekta je u visini od 14 milijuna kuna.

Prethodno su provedeni sveobuhvatni projekti energetskih obnova osnovnih škola Lapad, Ivana Gundulića, Marina Držića te vrtića Izviđač i Ciciban. Ukupna vrijednost ovih investicija doseže 20 milijuna kuna, a doprinijeli su povećanju energetske učinkovitosti zgrada i smanjenju toplinskih gubitaka.

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.