k8-2Y6JBQFd8qI-unsplash

Zelena mjera u Poljskoj: Ukida se porez na imovinu onima koji ozelenjavaju krovove i fasade

GREEN_300_listici_sredina

Poljski grad sa zelenim olakšicama

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ovih su dana gradske vlasti poljskog grada Kalisz u središnjoj Poljskoj uvele mjeru da se svakog tko ozeleni svoje fasade i krovove oslobodi poreza na nekretnine. Time žele usporiti klimatske promjene i vratiti "pluća" gradu.

U gradovima diljem svijeta sve se više cijeni i važnost pridaje zelenim projektima. Očuvanje okoliša i zelenih površina posljednjih nekoliko godina važnije je no ikad prije. Izgradnja urbanih šuma, olakšice na sadnju vrtova samo su neke od mjera koje vlasti poduzimaju ne bi li vratili “pluća” u svoje gradove. Jednu takvu mjeru ovih je dana uveo i grad Kalisz u središnjoj Poljskoj koji kako bi ublažio klimatske promjene, potiče građane da ozelenjuju svoje krovove ili fasade te ih time oslobađa poreza na imovinu. Na prijedlog tamošnjeg gradonačelnika Krystiana Kinastowskog, lokalnie su vlasti odlučile da građani mogu računati na oslobađanje od poreza na nekretnine ako na njima počnu zasađivati ili već imaju zelene površine prostre po fasadama i krovovima. Jer ono što je do nedavno mnogima bilo “smetalo”, puzavice i ostale slične biljke trajnice postale su vrlo tražene na fasadama.

Mjera će vrijediti od 1. siječnja 2022. godine za sadnju višegodišnjih biljaka na krovištu, čime se objektu osigurava višesezonska vegetacija, odnosno za ozelenjavanje barem jednog zida objekta primjerice vinovom lozom. Štoviše, zgrade koje imaju instalaciju s okomitim vrtom također bi mogle imati pravo na oslobađanje od poreza na imovinu u sljedećoj godini. “Zeleni zidovi i krovovi su dobar način za poboljšanje kvalitete zraka u gradu i povećanje kvalitete života. Zelene fasade postaju prirodni filteri onečišćenja. Reguliraju temperaturu unutar zgrada, štite od topline i vjetra, upijaju višak vlage i smanjuju buku. Oni također poboljšavaju estetiku našeg grada, jednostavno su njegov ponos. Uvođenje zelenila u urbani prostor jedan je od načina prilagodbe grada klimatskim promjenama” objasnio je gradonačelnik Kinastowski. 

Gradonačelnik ovog poljskog grada u kojemu živi nešto više od 100,000 stanovnika istaknuo je da je još jedna prednost ove vrste vegetacije to što se, za razliku od drveća, može saditi na mnogim mjestima i sredinama. Konačno, potrebno je ispuniti neke uvjete kako biste bili oslobođeni poreza na imovinu. Primjerice, mjera se odnosi samo na stambene zgrade koje se ne koriste za obavljanje poslovne djelatnosti. Iz Grad nadalje ističu da je ovo samo jedna od brojnih klimatskih akcija koje su nedavno poduzeli pa tako osim zelenih autobusnih stajališta, sadnje više stabala, sufinanciraju i kupnju rezervoara za skupljanje kišnice te distribuciju hotela za insekte između ostalog u škole. 

PHOTOS BY: Unsplash, Pixabay / Sva prava pridržana

Vezani članci

Više s Green.hr

Prva takva u svijetu: Ovo je ‘veganska violina’ izrađena bez životinjskih proizvoda

U radionici Padraiga O’Dubhlaoidha, irskog majstor za violine, stvoren je prvi svjetski set veganskih tijela za violinu koji su ikada bili certificirani i registrirani s kultnim veganskim zaštitnim znakom The Vegan Society. Projekt je nastao tijekom prvih mjeseci lockdowna kao kulminacija Padraigovog 40-godišnjeg iskustva i napora da u svoje instrumente uvede što održivije materijale. “S obzirom da se …

Stručnjaci upozoravaju: “Više zaštićenih područja neće spasiti bioraznolikost”

Plan nema sve što je potrebno

Eko-radionice s daškom svjetske graditeljske povijesti u Varaždinu

Stara tehnika koju treba oživjeti

Zemlje članice Europske unije premašile cilj korištenja obnovljive energije za 2020.

Hrvatska pri vrhu

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.