zac-wolff-a5cTQOYfuwc-unsplash

Zelena arhitektonska zdanja diljem svijeta koja oduzimaju dah

GREEN_300_listici_sredina

Zeleno i nadahnjujuće

Zelena arhitektura budućnost je gradnje diljem svijeta. Donosimo vam neka zdanja koja oduševljavaju svijet.

Već je ranije znanstveno dokazano da urbani vrtovi, šume i parkovi smanjuju depresiju i povoljno utječu na mentalno zdravlje, no oni su iznimno vrijedni i za očuvanje okoliša. Urbani vrtovi i vertikalne farme počinju se pojavljivati ​​diljem svijeta, jer UN predviđa da će 68 posto svjetskog stanovništva živjeti u gradovima do 2050. godine. I kada je riječ o zelenoj arhitekturi, rezultati su zapanjujući. Što to čini zgradu održivom? Riječ je o minimiziranju utjecaja konstrukcije na okoliš. To može biti kroz energetsku učinkovitost, ekološki prihvatljive materijale ili svijest o svom okruženju, s ciljem očuvanja bioraznolikosti područja. Donosimo vam nekoliko primjera zapanjujuće arhitekture diljem svijeta koje osim svojim izgledom, očaravaju i ekološkom prihvatljivišću.

Toronto Tree Tower

Riječ je o stambenom bloku arhitekta Chrisa Prechta koji je napravljen od drva i koji uključuje zidove s biljkama i drvećem koje niču s  balkona. “Za pametne gradove bit će važno znanje, ali i svijest, emocije i naša osjetila. To ćemo postići povezivanjem s prirodom i integracijom biljaka. Zgrade s ekološkim materijalima koje želimo dotaknuti. Integrirani vrtovi koje možemo mirisati i jesti. I zgrade koje možemo čuti jer se u njima gnijezde pčele i ptice. To je moj san o budućnosti”, izjavio je arhitekt.

Park Royal Pickering, Singapur

Arhitektonska tvrtka “WOHA” sa sjedištem u Singapuru koju su osnovali Wong Mun Summ i Richard Hassell 1994. godine izgradila je između ostalog, i ovo zeleno hotelsko zdanje koji ima zakrivljene visoke vrtove, reflektirajuće bazene, vodopade i zelene zidove.

Vinarija Shilda, Gruzija

Definitivno jedna od najzanimljivijih vinarija u svijetu. Zgrada je doslovno uklopljena u krajolik vinograda, što je čini jedva primjetnom iz ptičje perspektive. Za ovaj projekt stopljen s prirodom zaduženi su arhitekti iz britanskog ureda “X-architecture”.

Off The Grid Office, Bukurešt

Stefan Mantu iz Engraffa, sa sjedištem u Bukureštu u Rumunjskoj, osmislio je ideju za “Off The Grid Office” kako bi ilustrirao našu stalnu potrebu povezivanja s prirodom, kako tvrdi. “Zelena arhitektura je tema od velike važnosti za sve nas, jer je treba smatrati jednim od vitalnih koraka prema održivom razvoju našeg postojećeg društva. Off the Grid Office je konceptualni projekt koji komunicira da funkcionalni prostori trebaju održavati i poštivati ravnotežu između ljudi i mjesta na kojem su oni izgrađeni. Koji su najvažniji elementi udobnosti kada dizajnirate ljudsko stanište? Zrak, svjetlo, zvuk. Off the Grid Office je razvijen oko ideje da bilo kakvo ljudsko okruženje treba integrirati u postojeće prirodno okruženje, jer ono već nudi pogodnosti koje obično pokušavamo reproducirati umjetnim materijalima”, istaknuo je arhitekt u jednom intervjuu.

PHOTOS BY: Instagram, ronenbekerman.com, precht.at, unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.