We-choose-reuse_1_for-twitter

Zelena akcija pokreće kampanju “Srpanj bez plastike”

GREEN_300_listici_sredina

Oslobodite se plastike!

Zelena akcija, kao članica svjetskog Break Free From Plastic pokreta, petu godinu zaredom poziva vas da se pridružite kampanji “Srpanj bez plastike”.

Cilj kampanje je potaknuti građane i građanke da se okrenu ponovnoj uporabi kao rješenju za zagađenje jednokratnom plastikom, a donositelje odluka na kreiranje politika koje će omogućiti brži razvoj sustava za ponovnu uporabu i otvaranje novih, zelenih radnih mjesta.

Nakon pet godina kampanja za smanjenje jednokratne plastike, Zelena akcija i ove godine nastavlja sa zagovaračkim i edukativnim aktivnostima kojima obilježava globalnu borbu protiv onečišćenja jednokratnom plastikom. Iako se trenutno očekuje prvi mali pomak u zakonodavstvu, izazovi i pitanja koji su pred nama bili prije pet godina ostaju isti – kako i čime zamijeniti ovisnost društva o jednokratnoj plastici, kako to ostvariti i kojim putem krenuti?

Kampanja se odvija u okviru nacionalne kampanje “Zajedno bez plastike” koju Zelena akcija provodi u suradnji s Udrugom za zaštitu prirode i održivog razvoja SUNCE, kao i u okviru europske kampanje #WeChooseReuse u suradnji s pokretom Break Free From Plastic. Problematiku korištenja jednokratne plastike tematizirat će se atraktivnim performansom koji će se održati u četvrtak 1.7. povodom početka obilježavanja kampanje “Srpanj bez plastike”. Performansom će se pozvati Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da bude što ambicioznije te da ne propusti priliku da Hrvatska kao država članica EU postane primjer uspješnih mjera za postizanje ciljeva EU Direktive o smanjenju jednokratne plastike.

U suradnji s Art Park Zagreb, 13. srpnja s početkom u 17 sati, u parku Ribnjak održat će se niz edukativnih aktivnosti za građane i građanke s ciljem promocije sustava za ponovnu uporabu kao odgovora na zagađenje jednokratnom plastikom. Edukativne aktivnosti uključuju postavljanje izložbe SINGLE USE VS. REUSE, edukativni kviz o jednokratnoj plastici s vrijednim nagradama te projekciju filmova Priča o plastici / Story of Plastic”, 4’ i Naše more smeća / Notre Mer de Déchets, 26′. Nakon toga slijedi kratki razgovor o tome gdje stoji Hrvatska po pitanju borbe protiv zagađenja plastikom.

PROGRAM KAMPANJE “SRPANJ BEZ PLASTIKE”  

ČETVRTAK (1.7.2021.)

  • Performans i konferencija za medije – Trg Bana Jelačića, 9:00 sati
  • Informativni štand: Time’s up, REUSE your cup – Park Zrinjevac, 18 – 20 h

UTORAK (13.7.2021.)

  • Izložba – “SINGLE-USE VS. REUSE”, Art Park Zagreb – Park Ribnjak, 17 – 23 h
  • Edukativni kviz o jednokratnoj plastici s vrijednim nagradama (prijave timova do 12.7.), Art Park Zagreb – Park Ribnjak, 19 – 20.30 h
  • Projekcija filma “Priča o plastici” 4′ i “Naše more smeća” 26′,  Art Park Zagreb – Park Ribnjak, 21:15 – 21:45 h
  • Razgovor: ‘Jednokratna plastika u RH’, Art Park Zagreb – Park Ribnjak, 21.45 – 22:15 h

PHOTOS BY: breakfreefromplastic.org / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.