7-formatkey-jpg-w983

Žedni grad: 26 kratkih priča u konkurenciji za nagrade

GREEN_300_listici_sredina

Cilj je Manduševcu vratiti povijesni sadržaj, a građanima besplatnu pitku vodu

U Zagrebu u sklopu projekta "Žedni grad" u rujnu je započeo program posvećen Manduševcu kako bi mu se vratila njegova stoljetna funkcija punkta za besplatnu pitku vodu.

U okviru višegodišnjeg programskog naglaska na pitanja ekologije i održivosti, Goethe-Institut Kroatien započeo je projekt “Žedni grad”, kojim se nastavlja na regionalnu inicijativu njemačkog kulturnog instituta za istraživanje društvenog i umjetničkog dosega oblika demokratskog i kolaborativnog upravljanja zajedničkim dobrima.

Fokus projekta su urbane (mikro) teme koje čine dio šire priče okolišnih i održivih politika. Polazeći od činjenice da je voda javno dobro i ljudsko pravo, projekt započinje propitivanjem mogućnosti podizanja komunalnog standarda glavnog zagrebačkog trga ponovnim uvođenjem pitke funkcije na najstariju gradsku česmu u Zagrebu – Manduševac.

Manduševac se kroz povijest mijenjao, ali je izuzevši sadašnje rješenje, uvijek nudio mogućnost pijenja vode. Ta dugotrajna tradicija upućuje na to da se on opet može promijeniti i uz minimalnu sadržajnu nadogradnju ponovo vratiti svoju stoljetnu funkciju. Taj je komunalni, javnozdravstveni i civilizacijski standard ne samo dio zagrebačke urbane tradicije, već i stvarna potreba grada, odnosno i u svome mjerilu izuzetno bitni doprinos borbi protiv klimatskih promjena i smanjenju plastične ambalaže.

U sklopu projekta održana je urbana intervencija na lokaciji Manduševca, šetnja za građane kojom se tematizira pitka i druga voda u centru grada, tribina te književni natječaj. Natječaj za kratku priču, u suradnji s platformom 1postozagrad i čiji je uvjet bio da se u njoj mora spomenuti voda u gradu, završen je i pristiglo je 26 priča. Sve pristigle priče će se žirirati anonimno, a odluku će donijeti žiri u sastavu Nataša Medved, Ivica Prtenjača i Andrija Škare.

Rezultati natječaja biti će objavljeni do kraja studenoga, a dodjela nagrada održat će se 3. prosinca 2020. u 18 sati u knjižnici Goethe-Instituta Kroatien.

PHOTOS BY: 1postozagrad, Katarina Zlatec, Goethe-Institut Kroatien, Facebook, Press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.