Snapinsta.app_143375087_4902375096466284_7272778043580707710_n_1080

Zebra Tira s točkicama umjesto pruga nešto je najslađe što ćete danas vidjeti

GREEN_300_listici_sredina

Prva takva ikad opažena u divljini

Uočena u Keniji, Zebra Tira prva je zebra ikad viđena s točkicama umjesto pruga.

Nije neobično da u životinjskom carstvu na svijet ponekad dođe životinja nešto drugačija od svoje vrste. Tako su svijet nedavno obišle fotografije zebre koja umjesto crno bijelih pruga ima bijele točkice što je razlikuje od svoje vrste, ali u isto vrijeme čini ju toliko posebnom.

Otkrila je fotografkinja

U nacionalnom rezervatu Masai Mara u Keniji, turistički vodič i fotografkinja po imenu Antony Tira ugledala je neobično ždrijebe čije je crno krzno prekriveno bijelim mrljama. “Prvo sam mislila da je to zebra koja je uhvaćena i obojana ili obilježena. Bila sam poprilično zbunjena kad sam ga prvi put vidio”, istaknula je stranim medijima.

“Beba zebre, koja je nazvana Tira, zapravo ima genetsko stanje poznato kao “pseudomelanizam”, koje uzrokuje abnormalnosti u šarama zebrinih pruga”, objašnjava Ren Larison, biolog sa Sveučilišta Kalifornija u Los Angelesu za National Geographic.

Melanin kao glavni “uzrok”

Naime, zebre su tamnopute životinje, a njihove pruge proizlaze iz specijaliziranih stanica kože zvanih melanociti, koje prenose melanin u neke od njihovih dlaka; dlake koje imaju melanin izgledaju crne, a one koje nemaju bijele. U rijetkim prilikama nešto pođe po zlu i melanin se ne manifestira kao pruge. “Postoje razne mutacije koje mogu poremetiti proces sinteze melanina, a u svim tim poremećajima, vjeruje se da su melanociti normalno raspoređeni, ali melanin koji stvaraju je abnormalan”,  zaključio je Greg Barsh, genetičar na institutu HudsonAlpha za biotehnologiju za National Geographic.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.