kevin-turcios-pk_Iibk0PBo-unsplash

Zdravo sunčanje je jedina aktivnost koju želimo na ovom ljetovanju

GREEN_300_listici_sredina

Brončana i zdrava put

Nije moguće precizno izmjeriti ili garantirati jačinu zaštite od sunčevih zraka pa je za većinu ulja s kojima se mažemo cijelo ljeto napravljena procjena o razini zaštite.

Dolaskom ljetnih i sunčanijih dana potrebno je sve više pažnje obratiti na zaštitu kože od sunca. Kako bismo bili sigurni u zdravlje naše kože dok ju štitimo, a i izbjegli ekološki nepovoljne proizvode, vrijeme je da vam brojna prirodna biljna ulja dođu pod ruku, jer su najbolja moguća pripomoć za stvaranje melanina, odnosno prirodnih pigmenata za zaštitu kože.

Ukoliko želite promjenu, skloni ste alergijama ili preferirate zdraviji način života, pokušajte se ovo ljeto na prirodan i neškodljiv način – putem prirodnih ulja za sunčanje – zaštiti od lošeg sunčevog zračenja, pomoći svojoj koži da se brže obnavlja, bude elastična i sporije stari. Prirodna ulja su puna antioksidansa, minerala, vitamina i esencijalnih masnih kiselina, a usto ne stvaraju alergijske reakcije. Dapače, mogu biti korisna kod osoba koje su sklone kožnim alergijama i općenito imaju osjetljivu kožu.

Ukratko, ulja koja imaju sposobnost apsorpcije UV zračenja su čileanska malina, čileanski lješnjak i ulje sezama.

Ulje sjemenki malina jedan je od najjačih prirodnih oblika zaštite od sunca. Ulje je lagane teksture pa se vrlo brzo apsorbira u kožu, a sadrži velike količine omega-3 i omega-6 masnih kiselina, vitamin E i antioksidanse pa samim time pruža gotovo potpunu pripremu za sunčanje, ali i njegu nakon sunčanja. Može imati faktor zaštite između 30  i 45. I čileanski lješnjak dobar je u svojim SPF brojkama. S 10-30 zaštitnog faktora, ovo ulje ima visok udio oleinske kiseline te je pogodno za sve tipove kože. Bogato je vitaminom A koji potiče regeneraciju stanica te vitaminom E koji djeluje kao antioksidans. Brzo prodire u kožu, čineći je mekom i obnovljenom te se često može naći u preparatima za njegu suhe do mješovite kože.

Sezamovo ulje, pak, namijenjeno je tretiranju svih stanja kože, a posebice osjetljive kože sklone upalnim procesima. Prirodni je UV filtar i odbija oko 25 posto sunčevih zraka.

Ulja su zakon, ali ipak treba znati jednu bitnu stvar. Ona uistinu imaju određenu sposobnost apsorpcije UV zračenja, ali ta ulja su prvenstveno izvrsna njega kože prije i poslije sunčanja jer održavaju vlažnost, elastičnost kože, djeluju protuupalno, bogata su mineralima, vitaminima topivim u mastima i možda i najbitnije kod sunčanja – bogat su izvor različitih antioksidanata.

Ulja se nanose pola sata prije izlaska na sunčevu svjetlost i dodatno po potrebi, a najvažnije je da je ulje provjerene kvalitete, prirodno, čisto, hladno prešano i po mogućnosti stavljeno u staklenu bocu. Plastika može izmijeniti kemijski sastav ulja, pogotovo ako se ulje drži u plastičnoj ambalaži na suncu, a i odavno smo plastici rekli “ne”, zar ne!?

Nije moguće precizno izmjeriti ili garantirati jačinu zaštite od sunčevih zraka pa je za većinu ulja s kojima se mažemo cijelo ljeto napravljena procjena o razini zaštite.

Što to onda znači?

Uvijek dajte prednost ulju čileanske maline ili lješnjaka, njegujte se kokosovim uljem ili shea maslacem, nabavite ulje mrkve i dajte šansu sezamovom ulju, ali nikad, baš nikad, nemojte dati davati šansu “prženju” u podne. Kod toga vam priroda ne može pomoći, jer to jednostavno, nije prirodno!

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.