abillion-Nf5fSqHm-iY-unsplash

Zdrave aplikacije: Donosimo neke koje vas možda potaknu na održiviju svakodnevicu

GREEN_300_listici_sredina

Jeste li si već skinuli neku?

Da je održiviji način života postao sve učestalija tema među ljudima nije neka novost, no početi tako živjeti znatno je teže od pričanja. Na sreću, postoje aplikacije koje vas mogu potaknuti da napravite prvi korak ka takvom načinu života.

Živjeti prema načelima održivosti lako je ako se napravi dobra organizacija i u život ubace neke zdrave i odgovorne navike. No, ponekad naprosto nemamo vremena samoinicijativno se organizirati i da takve navike uđu u život potrebno je vremena. Na sreću, današnja tehnologija omogućila nam je da uz pomoć raznih aplikacija olakšamo sebi neke svakodnevne situacije. Isto vrijedi i za živjeti što odgovornije i održivije svaki dan. Neke od aplikacija  mogu nam pomoći da svoj život okrenemo „naglavačke“, odnosno da postanemo što zeleniji u kuhinji, okolišu, financijama i svemu na što do sad nismo obraćali pozornost. Donosimo vam nekoliko aplikacija koje će vam možda olakšati život i u njega unijeti eko dozu.

Kitche

Tko još kad otvori frižider ili kuhinjski ormarić iz njega izvadi hranu koju ne zna na koji način iskoristiti? Zahvaljujući ovoj aplikaciji od sada možete dobro izorganizirati vašu kuhinju i zaboraviti na food waste. Kitche pametno spaja sve dileme i rješava ih u jednoj. Fotografijama artikala u supermarketima može napraviti liste onoga što imate i kad trebate kupiti te može kontrolirati uzaludno trošenje novaca na nešto što već imate kod kuće. Također, predlaže i recepte koji će potrošiti sve vaše namirnice koje imate u ormarićima.

Deliciously Elle

Wellness blogerica Elle Mills pokrenula je ovu aplikaciju koja se zasniva na pet načela zdravog života, a uključuje biljnu prehranu, tjelovježbu, san, produhovljenost i unos vode što podupire njezino osmogodišnje školovanje i istraživanje zdravlja. Aplikacija mjesečno dolazi s prilagođenim planom i dnevnim praćenjem koji će vam pomoći da se pridržavate svojih zdravih ciljeva kod kuće te potiče biljnu prehranu s više od 600 ukusnih recepata i s više od 200 satova tjelovježbe i meditacije.

 

My Plastic Diary

Smanjiti količinu plastike u kućanstvu trenutni su napori svih zemalja da se provedu u praksu. Aplikacija My Plastic Diary pomaže vam zabilježiti potrošnju plastike za jednokratnu upotrebu i prikazuje vam koju vrstu plastike kupujete. Također, aplikacija predlaže načine kako smanjiiti plastičnu ambalažu u svakodnevnom životu.

Ailuna

Jeste li ikada htjeli napraviti promjene u ekološkom smislu, ali ste se osjećali previše preopterećeni odakle započeti? Ailuna je podržana znanjem o takvom ponašanju te vam pomaže razviti navike koje su od koristi vama i planetu. Aplikacija vas potiče da postavite zelene ciljeve prihvaćanjem zero wastea kao i navika s niskim udjelom ugljičnog otiska. Ailuna je zabavan i interaktivan način da se uključite u male radnje koje se akumuliraju kako bi napravile veliku razliku.

Forest

Ako ste osoba kojoj se teško odvojiti od ekrana svog mobilnog uređaja, možda je Forest idealan za vas. Tako ćete na vašem mobitelu uzgajati virtualno stablo, a sve što trebate je odrediti koliko dugo vremena želite ostati usredotočeni. Ako napustite aplikaciju vaše će stablo ili cvijet prestati rasti i nestati. Osim što ćete se brinuti barem o svojem virtualnosm stabu, najbolji dio je što Forest sadi i drveće u stvarnom svijetu, kroz akcije dobrotvorne organizacije Trees for the Future.

PHOTOS BY: Unsplash, ailuna.com, apps.apple.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.