plants-gardening-tools-close-up

JYSK DONOSI

Zdrav duh u zdravom tijelu: Provoditi vrijeme u vrtu dokazano poboljšava vaše zdravlje!

GREEN_300_listici_sredina

Spoj prirode i zdravlja

Biti iskusan znalac u vrtu ne znači samo da će vaš vrt mamiti poglede susjeda i prolaznika, već je također dobro za vaš wellbeing i dobrobit planeta.

Priroda liječi – tu smo frazu čuli više puta, zar ne? Puno je zapravo istine u tome jer provođenje čak i malo vremena među debelim pokrovom drveća, grmlja i cvijeća može pozitivno utjecati na vaše mentalno zdravlje. Ali jeste li znali da bavljenje vrtlarstvom može imati isti učinak?

Podaci koje su prikupili i analizirali istraživači Charles Hall i Melinda Knuth sa Sveučilišta Texas A & M i objavljeni u Journal of Environmental Horticulture otkrivaju da život u blizini zelenih površina ili provođenje vremena u kultiviranim vrtovima može poboljšati vaše raspoloženje, smanjiti razinu stresa i poboljšati opće blagostanje, između ostalih zdravstvenih prednosti. To se odnosi na ljude svih dobnih skupina.

Kao što je gore spomenuto, njegovanje vrta može biti dobar način za poboljšanje vašeg zdravlja u svakom pogledu. Evo nekih od prednosti:

Smanjuje razinu stresa

Jeste li primijetili da se bolje i opuštenije osjećate nakon što ste proveli dan u prirodi? Nekoliko istraživača vjeruje da provođenje vremena u prirodi može pomoći u smanjenju mentalnog umora, poboljšanju krvnog tlaka i u isto vrijeme može smanjiti osjećaj tjeskobe. Sljedeći put kada budete neraspoloženi, znate što trebate učiniti!

Vrtlarstvo je odlična tjelovježba

Istraživanje je pokazalo da tri do četiri sata rada u vrtu može sagorjeti isto toliko kalorija kao sat vremena u teretani. Vježbanjem se oslobađa endorfin – ‘hormon sreće’ koji čini da se ljudi osjećaju zadovoljno i opušteno. Redovita tjelovježba pokazala se korisnom za širok raspon problema s mentalnim zdravljem i može doprinijeti poboljšanju drugih aspekata naših života, poput pomoći da bolje spavamo ili poticanja gubitka težine, što može povećati samopouzdanje.

Pomaže s kreativnosti

Ako želite dobiti više inspiracije na poslu ili ste student koji se priprema za ispit, prošećite parkom ili još bolje, uredite vrt kod kuće. Svaki put kad imate mentalnu blokadu ili želite potaknuti stvaranje novih ideja, sjednite ispod zelenih krošnji, pozabavite se svojim vrtom i pokrenite svoj um. Osim sadnje i njege biljaka, vrt pruža odlične prilike za “uradi sam” projekte koje će probuditi kreativca u vama. Ako u vrtu imate namještaj, možda je ovo idealno vrijeme da ga obnovite!

Primjerice, ako su alge napale vaš vrtni namještaj, trebate uzeti tvrdu četku i vodu. Ako su alge tvrdoglave, možete dodati običnoga octa u vodu. Otopina se treba sastojati od ¼ udjela octa i ¾ udjela vode. Obavezno očistite svaki dio namještaja, a ne samo područja koja su vidljivo napadnuta. Ako je ova otopina preblaga, postoje razne vrste sredstava za uklanjanje algi. Ona imaju funkciju zaštite površine i time sprječavaju nastajanje novih algi, ali obavezno koristite sredstvo koje je ekološki prihvatljivo.

Ukoliko imate drveni namještaj, možda ga je potrebno premazati. Vrtni namještaj može biti izrađen od različitih tipova drveta, a najčešći su jelovina, hrast, bukva i orah. Pripazite na odabir ulja za premazivanje koji će najbolje zaštiti vaš drveni stol i stolice. Prije redovnog premazivanja drveni vrtni namještaj temeljito očistite.

EBBESKOV je vrtni stol iz JYSKa čije su noge, okvir i ploča stola od reciklirane tikovine s FSC-certifikatom. FSC-oznaka jamči da drvo koje se koristi za izradu vrtnog namještaja potječe iz održivog šumarstva ili drugih odgovornih izvora.
Smanjuje simptome depresije

Klinička depresija ozbiljno je mentalno zdravstveno stanje i ne smije se zanemariti ni pod koju cijenu. No hodanje usred zelenih površina ili u kultiviranim vrtovima može pomoći u smanjenju simptoma depresije. Prema korejskoj studiji o pacijentima kojima je dijagnosticirana umjerena do teška depresija, među onima koji su primali kognitivno-bihevioralnu terapiju (KBT) u bolnici i onima koji su je primali u prirodnom okruženju – potonja skupina svjedočila je drastičnom smanjenju simptoma.

Poboljšava raspoloženje

Osim aktivnosti poput uzgoja vlastitog voća, povrća i cvijeća, jednostavno uživanje u pogledu i mirisima prirode može značajno popraviti naše raspoloženje. Izdvojite vrijeme za sebe i tople dane provedite u udobnosti vrtnog namještaja koji će upotpuniti vašu zelenu oazu mira.

Budući da nam priroda toliko toga pruža, uvijek moramo uzeti u obzir kako joj se “odužiti”. Prilikom odabira vrtnog namještaja, odlučite se za onaj koji ne šteti našem planetu.

Primjerice, EBBESKOV je vrtni stol čije su noge, okvir i ploča stola od reciklirane tikovine s FSC certifikatom. Sjednite, naslonite se i uživajte u prekrasnom pogledu i ugodnom osjećaju koji pruža puno drvo.

Ako ipak u svom vrtu želite stvoriti savršeni kutak za relaksaciju, idealan odabir je UGILT vrtna garnitura koja također ima FSC certifikat zahvaljujući kojem možete biti sigurni da je drvo za izradu dobiveno na održiv način. Osim drva, garnitura se sastoji od okvira premazanog prahom od pocinčanog čelika i luksuznih debelih jastuka s izdržljivom tkanom navlakom koja garantira dugotrajnost.

Lounge garnitura UGILT izvrstan je primjer skandinavskog dizajna. Baza je sive boje, a jastuci su minimalistički i jednostavni bez gumbića i ostalih ukrasa. Možete se poigrati dodajući lounge garnituri ukrasne jastuke, tepih i vaze u raznim bojama.
Povećava koncentraciju i produktivnost

Kada zamišljate savršeni pogled kroz uredski prozor, zamišljate li betonske konstrukcije? Ne zvuči motivirajuće, zar ne? Što ako vaš radni stol gleda na park prepun prekrasnih biljaka i živopisnog cvijeća? Kladimo se da bi vam se to više svidjelo. Nekoliko studija pokazuje kako pogled na prirodu, bilo unutra ili vani, može doista pojačati vašu koncentraciju i povećati produktivnost.

Potiče nas da živimo u trenutku

Anksioznost se pogoršava kada se osoba snažno fokusira na prošlost ili provodi previše vremena brinući se o budućnosti. Biti unutar ciklusa prirode koji se stalno mijenja pomaže nam da cijenimo svakodnevicu i usredotočimo se na sadašnjost. Vrtlarstvo nam pomaže da se osjećamo bolje u skladu s godišnjim dobima, jer se vrt razvija svakim tjednom. Različite biljne vrste cvjetaju u različito vrijeme, a ptice, pčele i leptiri dolaze i odlaze. Možda imate rok na poslu koji se približava, ali zapanjujuću ljepotu svježe procvjetalog božura moći ćete cijeniti samo kratko vrijeme, stoga je maksimalno iskoristite.

PHOTOS BY: JYSK, Unsplash, Freepik / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.