antarctica-g7e726244d_1920

Zbog topljenja leda oboren rekord: Znanstvenici stigli na najudaljeniju točku na Antarktici

GREEN_300_listici_sredina

'Ovuda nismo mogli proći 2017., led se topi velikom brzinom'

Kako je izvijestio Nacionalni institut za oceanografiju i primijenjenu geofiziku, znanstvenici na brodu Laura Bassi došli su do najudaljenije točke na Antarktici zbog topljenja leda. Pokazatelj je to alarmantnog stanja i globalnog zatopljenja.

Talijanski ledolomac koji prevozi znanstvenike koji istražuju na Antarktiku otplovio je južnije od bilo kojeg broda prije, što je još jedan znak kako se led sve više topi na polovima.

Kako javlja Reuters, brod Laura Bassi došao je do Zaljeva kitova u Rossovu moru, do koordinata na kojima niti jedan brod nikada ranije bio, izvijestio je Nacionalni institut za oceanografiju i primijenjenu geofiziku. Satelitska analiza prošle godine pokazala je da se na obalnim ledenjacima Antarktika sve više tope sante leda, puno brže nego što ih priroda može obnoviti, a ova je ekspedicija to i dokazala.

“Sretan sam zbog postavljanja rekorda, ali u isto vrijeme tužan sam jer vidim da se stvari stvarno mijenjaju ovdje na Antarktici i općenito u svijetu”, rekao je Franco Sedmak, kapetan broda, za talijansku novinsku agenciju ANSA.

Neobična otkrića 

U ekspediciji prije ove, 2017. godine, nisu mogli doći na ovo područje jer je brod naišao na neprobojan led, dodao je Sedmak. “Nikada nisam mislio da ću nakon nekoliko godina doživjeti toliko topljenje leda da mogu otići tako daleko na jug kao što smo uspjeli ove godine.”

Istraživači s Laura Bassija uzeli su uzorke za proučavanje riba u vodama i istraživali do dubine od 216 metara kako bi bolje razumjeli morske struje. Početna analiza pokazala je da je voda ostala iznimno hladna, da ondje ima velika količina jednostaničnih algi te da je iznimno velika gustoća ličinki ribljih vrsta, s nekim varijantama koje se rijetko mogu uočiti u Rossovom moru.

PHOTOS BY: Unsplash, Pixabay / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.