nelson-ndongala-yoH_AXUxYWk-unsplash

Zbog težine zgrada New York doslovno tone. Znanstvenici: ‘Pretvorite ga u Veneciju’

GREEN_300_listici_sredina

Pri tome je sve veća prijetnja uragana.

Ako se želi održati funkcioniranje grada, zgrade će morati postati mali otoci koji stoje u vodi, poput Venecije.

Dijelovi Manhattana bit će pod vodom za manje od 80 godina, strahuju stručnjaci za klimu. Riječ je o rezultatima novog izvješća američkog Geološkog instituta kojim se upozorava da New York City tone pod golemom težinom vlastitih zgrada.

Iz toga proizlazi da će Manhattan zbog toga biti skloniji razornom utjecaju prirodnih katastrofa.

Ta bi dva čimbenika – u kombinaciji s porastom razine mora – mogla učiniti obalna područja Velike jabuke neprepoznatljivima do prijelaza stoljeća, smatra geofizičar Klaus Jacob, prenosi New York Post.

“Najbolji način da se nosite s porastom razine mora u kombinaciji s olujnim valovima je postepeno povlačenje stanovništva na više terene, ali recite to vlasnicima nekretnina u donjem Manhattanu. To se neće dogoditi”, rekao je za The Post.

‘Budućnost će biti sve intenzivnija’

Štoviše, Jacob je mišljenja da ako se želi održati funkcioniranje grada, zgrade će morati postati mali otoci koji stoje u vodi, poput Venecije.

Iako se može činiti da su dani poplava “sudnjeg dana” još cijeli život daleko, Jacob inzistira na tome da se prijetnja mora shvatiti ozbiljnije i da se već sada moramo početi prilagođavati. Dodatan razlog za zabrinutost stvaraju i vremenske okolnosti. Naime, razorne poplave u New Yorku izazvane uraganom Ida 2021. godine znatno su pogoršale infrastrukturu grada, ali i razaranje uslijed uragana Sandy.

“Svi modeli klimatskih promjena pokazuju da će u budućnosti oluje i uragani postati sve intenzivniji. Dakle, to vjerojatno znači jače i veće olujne udare, a to je veći rizik i gubitak zaštite za grad”, rekao je Jacob.

Inženjerski zbor vojske SAD-a predlaže 52 milijarde dolara vrijednu izgradnju obalnih zidova kako bi se ublažile prijeteće okolnosti.

 

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.