Image: 4537379, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Zbog svinjske kuge u Slavoniji do sada ubijeno više od 15.000 životinja

GREEN_300_listici_sredina

Alarmantne brojke

Uzgajivači žestoko kritiziraju način na koji su se (ne)zbrinjavale lešine nesretnih životinja. Tvrde da nije provedena dezinfekcija te da su bili prepušteni sami sebi.

U Slavoniji još uvijek traje agonija zbog usmrćenih svinja. Na više od 700 gospodarstava eutanazirano je više od 15.000 životinja, većinom na istoku zemlje.

Uzgajivači su nezadovoljni zbog postupaka veterinarske i ostalih državnih službi.

U cijeli slučaj, kako se čini, mogao bi se uključiti i Ustavni sud. Ivica Špiljar, nezadovoljan ophođenjem institucija prema ovom problemu, podnio je prijedlog za ocjenu ustavnosti.

‘Nije riječ o selektivnom pristupu’

“Želim da se ispita povreda doma, povreda prava vlasništva i povredu zakona o zaštiti životinja”, rekao je u emisiji Točna na tjedan N1 televizije

“Vezano za to selektivno popisivanje navelo me da podnesem prijedlog za ocjenu ustavnosti. Želim da se ispita povreda doma, povreda prava vlasništva i povredu zakona o zaštiti životinja”, dodao je.

Istaknuo je pri tom da je ovdje bilo riječ o selektivnom pristupu te da je Europska unija objasnila a da se zona ograničenja može postaviti za objekt, ali ne i na cijelo područje.

“Uredba EU-a je jasno propisala da usmrćivanju životinje ide kad se utvrdi zaraza, ali može biti da su svinje razdvojene i gdje nema kontakata zaražene i zdrave svinje. zašto se ne bi provodile mjere izolacije”, pitao se Špiljar u emisiji na N1.

Politički aspekt 

Drugi uzgajivači žestoko kritiziraju način na koji su se (ne)zbrinjavale lešine nesretnih životinja. Tvrde da nije provedena dezinfekcija te da su bili prepušteni sami sebi.

Cijeli je slučaj poprimio i političke aspekte, posebice kada je objavljeno da za zbrinjavanje eutanaziranih životinja angažirana Agroproteinka, obiteljska tvrtka ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, koji je Povjerenstvu za sukob interesa uz bizarne izlike zatajio milijunsku dobit koju mu upravo ta tvrtka isplaćuje.

PHOTOS BY: Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.