meritt-thomas-wRAaY3uEaG0-unsplash

Zbog sječe šuma zabranjuje se uvoz palminog ulja, kave, goveđeg mesa…

GREEN_300_listici_sredina

Europska unija uvodi nova pravila

Glavni uzrok krčenja šuma je proširenje poljoprivrednog zemljišta za proizvodnju, a Europska unija jedna je od najvećih potrošača robe koja se povezuje s deforestacijom i degradacijom šuma.

Stanovnici Europske unije više neće moći konzumirati proizvode poput kave, kakaoa, palmina ulja, soje i goveđeg mesa zbog čije je proizvodnje došlo do krčenja šuma diljem svijeta. Na području EU, naime, neće se više uvoziti roba koja je nastala deforestacijom. Potvrđuje to politički dogovor između Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije o zakonu koji zabranjuje uvoz svih proizvoda nastalih deforestacijom šuma.

Glavni uzrok krčenja šuma je proširenje poljoprivrednog zemljišta za proizvodnju, a Europska unija jedna je od najvećih potrošača robe koja se povezuje s deforestacijom i degradacijom šuma. “Nakon usvajanja i primjene, novi zakon osigurat će da niz ključnih dobara stavljenih na tržište EU više neće pridonositi krčenju i degradaciji šuma u EU i drugdje u svijetu”, navodi Komisija.

Svima koji se neće pridržavati ove nove odredbe prijete kazne, koje mogu dosegnuti četiri posto njihovog prometa u EU, a uredba bi trebala stupiti nakon što ju potvrdi zasebno Vijeće i Parlament, dvadeset dana nakon objave u Službenom listu EU-a.

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.