tom-arran-DzCY1gDGomw-unsplash

Zbog rata u Ukrajini svijet se okreće obnovljivim izvorima energije

GREEN_300_listici_sredina

Novi podatci

Udvostručit će se rast kapaciteta obnovljive energije tijekom sljedećih pet godina i to zbog ruske invazije na Ukrajinu. Podatci su to koje je objavila Međunarodna agencija za energiju (IEA).

U godišnjem izvješću o izgledima za obnovljive izvore energije, stoji da će kapacitet u cijelom svijetu porasti za 2.400 gigavata (GW), što je jednako cjelokupnom današnjem energetskom kapacitetu Kine. Rezultat je to zabrinutosti za energetsku sigurnost uzorkovanu zbog rata u Ukrajini. Visoke cijele plina i struje zbog globalne energetske krize ove su godine učinile tehnologije obnovljivih izvora energije puno privlačnijim. Tako se od ove godine obnovljivim izvorima energije više okreću Indija, Kina i SAD.  Trenutno se ondje provode tržišne reforme kako bi se ubrzao cijeli proces energetske tranzicije.

“Obnovljivi izvori energije i ranije su se širili brzo, ali globalna energetska kriza gurnula ih je u izvanrednu novu fazu još bržeg rasta jer zemlje žele kapitalizirati prednosti svoje energetske sigurnosti”, rekao je izvršni direktor IEA-e, Fatih Birol, prenosi Reuters. Dodao je pritom da će svijetu u sljedećih pet godina dodati onoliko obnovljive energije koliko je to učinjeno u prethodnih dvadeset godina.

U izvješću se navodi da će obnovljivi izvori energije činiti više od 90% globalne ekspanzije električne energije u sljedećih pet godina, prestigavši tako ugljne. Globalni solarni fotonaponski kapacitet trebao bi se gotovo utrostručiti do 2027. godine te tako postati najveći izvor energije na svijetu. U međuvremenu, potražnja za biogorivima trebala bi porasti za 22% do 2027. godine, stoji u izvješću.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.