pexels-egor-kamelev-799308

Zbog pretoplog vremena probudile se pčele: Moglo bi doći do pomora

GREEN_300_listici_sredina

Već prijavljene štete

Može se dogoditi, ako potraje hladno razdoblje, da se pčele udalje od hrane. Dovoljno je samo dva centimetara da se udalje i automatski ugibaju, tvrde pčelari.

Zbog nezapamćeno toplog siječnja, počele su se buditi i pčele. To može biti iznimno opasno, upozoravaju stručnjaci. Potraju li ovi topliji dani, moglo bi doći do pomora pčela. Problem je što su počele izlaziti iz košnica i skupljati pelud pa bi samim time i matice mogle puno ranije početi nositi jajašca. To ne mora nužno biti problem, no ako nastupi hladniji period, legla će propasti.

“Da se dogodi hladnoća i da potraje, pčele se skupljaju oko legla jer su već započele leglo. I onda se može dogoditi, ako potraje hladnoća, da se pčele udalje od hrane, dovoljno je dva centimetra da se udalje, i one ugibaju od gladi, iako vidimo da je puno, objasnio je za HRT pčelar Zlatko Milovac.

Velike štete 

Kao rješenje navodi se postavljanje pčelinjih pogača na okvire kako bi im se približili. I dok se još ne zna što će zima donijeti, topla jesen već je učinila štetu. “Ova godina je posebna po tome što se jesen jako produljila, onda je došlo do reinvazije varoe, što nije nitko očekivao”, dodao je Milovac.

 

Pčelari već sada prijavljuju velike štete. U nekim pčelinjacima uginulo je od 50 do 70 posto pčelinjih zajednica. “Što je uzrok, još uvijek ne znamo. Svi pretpostavljaju da je to varoa, koja je dosad radila štetu na pčelinjacima, ali neki čak pretpostavljaju da je neki novi virus koji je naišao i koji jednostavno uništava ovu zimsku pčelu”, rekla je Vera Marušić, pčelarica, pašna povjerenica Pčelarske udruge “Bilogora – Bjelovar”.

PHOTOS BY: Unsplas, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.