alex-motoc-3JK2AtZhupQ-unsplash

Zbog peticije tinejdžerica, u Happy Mealu će se dijeliti održive igračke

GREEN_300_listici_sredina

Promjene koje su pokrenuli mladi

Nakon što su 2018. godine dvije tinejdžerice krenule s potpisivanjem peticije da McDonald'sove igračke u Happy Mealu postanu održive, napokon je njihov zahtjev odobren. Naime, najpoznatiji lanac brze prehrane uvodi kartonske igračke u popularni dječji meni.

Mnogi mlađi kad se prisjete djetinjstva i odlaska u restoran brze prehrane sigurno ga, između ostalog, pamte po igrački. Da, onoj iz McDonald’sovog Happy Meala. Za mnoge su one tek male preslatke igračke koje djeca s nestrpljenjem iščekuju da ih odmotaju iz pakiranja, a onda i vrlo brzo zaborave na njih. Te iste igračke jedan su od problema za okoliš jer ih je nemoguće reciklirati. Na sreću, zadnjih se nekoliko godina relativno mnogo progovara o recikliranju i održivosti pa su tako dvije sestre tinejdžerice ranije krenule u kampanju tražeći od McDonald’sa da u Happy Meal uključe održive igračke Njihove su želje izgleda prihvaćene, jer je prije nekoliko dana gigantska korporacija brze prehrane objavila da će do 2025. Happy Meals sadržavati održivije igračke.

Mlade Londončanke Ella i Caitlin Wood prikupile su 325.000 potpisa od pokretanja peticije 2018. godine, a njihova je majka, Rachel Wood, podržala je aktivizam svojih kćeri. “Otvorite plastičnu vrećicu da biste dobili još jedan plastični predmet, s kojim se igrate pet minuta, a zatim vjerojatno ide u kantu”, rekla je tada za strane medije. McDonald’s godišnje proizvede više od milijardu igračaka, od kojih većina uključuje plastiku napravljenu od fosilnih goriva. Novi plan je smanjiti upotrebu plastike za 90 posto u sljedećih nekoliko godina. Umjesto toga, ovom je crveno-žutom fast foodu cilj koristiti više papira i kartona. Na primjer, potrošači bi mogli dobiti hrpu kartonskih komada za sastavljanje u Batmana umjesto plastične figurice.

Djeca u Irskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji već su isprobala neke od novih igračaka. McDonald’s će ih predstaviti na američkom tržištu od siječnja 2022. Tada će igračke ući u 100 i više zemalja koje konzumiraju ovaj dječji meni. Iako je ova promjena u poslovanju itekako pozitivna, najpoznatiji lanac burgera još je uvijek na meti kritičara koji kažu da su pravi problem hamburgeri. Između metana proizvedenog od goveda najvećeg poljoprivrednog izvora emisije stakleničkih plinova i prašuma očišćenih za uzgoj stoke, mnogi aktivisti željeli bi vidjeti kako McDonald’s stavlja nešto drugo između svojih lepinja. Hoće li? Preostaje nam tek vidjeti.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.