blago u kitu naslovna

Zbog ovoga su ubijali kitove: U uginulome morskom divu pronašli 500 000 eura vrijedno ‘plutajuće zlato’

GREEN_300_listici_sredina

Život u moru

Ambergris ili sivi amber čvrsta je voskasta tvar, posebnoga puderastog mirisa sa slatkastom notom mošusa i mora, a nastaje kao žučni sekret kitova ulješura.

U lipnju ove godine pronađen je golemi kit koji se nasukao i uginuo na plaži kanarskog otoka La Palme. Patolog Antonio Fernández Rodríguez, voditelj Instituta za zdravlje životinja i sigurnost hrane na Sveučilištu Las Palmas odlučio je napravidi obdukciju uginuloga kita i otkriti razlog njegove smrti.

Sumnjajući na problem s probavom, pregledao je kitu crijeva i osjetio nešto tvrdo te zalijepljeno za stijenke. Iz utrobe mu je izvadio kamen težak 9,5 kg, promjera oko 50-60 cm, a riječ je o ambergrisu, tvari koji proizvode kitovi koja se koristi u proizvodnji skupocjenih parfema. Primjerak koji je izvađen iz uginuloga kita procjenjuje se na vrijednost od 500 000 eura.

blago u kitu

Ambergris je rijetka tvar, često poznata kao plutajuće zlato, koju proizvodi otprilike jedan na 100 kitova. Naime, kitovi konzumiraju velike količine lignji i sipa, od kojih većina nije probavljiva i izbacuje se iz tijela kroz povraćanje.

No, dio ostaje u probavnome sustavu kao žučna sekrecija crijeva te se stvara ambergris koji se ponekad izlučuje, zbog čega ga se najčešće može pronaći kako pluta u moru. Ipak, dogodi se, kao kod kita na La Palmi, da bude prevelik i da prouzroči pucanje crijeva.

mrtav kit

Ambergris ima drvenasti miris sličan sandalovini, ali sadrži ambrein, bezmirisni alkohol koji može fiksirati i produžiti trajanje mirisa, zbog čega je tako popularan među u industriji parfema.

S obzirom na to da je otok La Palma 2021. godine stradao od erupcije vulkana, s Instituta su inzistirali da prodaju izvađeni ambergris, a novac daruju za pomoć stanovništvu koje je tijekom katastrofe ostalo bez svojih domova.

PHOTOS BY: Screenshot YouTube/Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.