benjamin-davies-Oja2ty_9ZLM-unsplash

Zbog nezapamćenih vrućina i požara, London kreće u višemilijunski projekt sadnje drveća

GREEN_300_listici_sredina

Pluća grada

Velika Britanija ne pamti veće vrućine od ovogodišnjih što je ujedno dovelo i do požara u Londonu. Tim je povodom tamošnji gradonačelnik pokrenuo paket sadnje stabala vrijedan 3,1 milijuna funti u sklopu napora u borbi protiv klimatskih promjena u glavnom gradu.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan pokrenuo je paket sadnje stabala vrijedan 3,1 milijuna funti u sklopu napora u borbi protiv klimatskih promjena u glavnom gradu. Ova objava uslijedila je nakon nedavnih šumskih požara koji su bjesnili Londonom kao posljedica ekstremnih temperatura, nezapamćenih na području Velike Britanije. Agencija za okoliš također je upozorila da bi dugotrajnije suho vrijeme tijekom sljedećih tjedana moglo dovesti glavni grad i jugoistok u veliku sušu već ovog mjeseca. Kako prenose strani mediji, toplina u gradovima se pojačava efektom ‘Urbanog toplinskog otoka’ kao rezultat toga što sunčeve zrake apsorbiraju tvrde površine umjesto drveća, biljaka i trave.

Prema tome, očekuje se da će povećanje broja stabala u Londonu pomoći u rješavanju ovog problema, hladeći grad i pružajući hlad Londončanima, dok ga ujedno čini otpornijim na poplave. Procjenjuje se da postojeća stabla u Londonu svake godine donose korist od najmanje 133 milijuna funti, pomažući u poboljšanju kvalitete zraka uklanjanjem 2241 tone onečišćenja godišnje, uključujući štetne čestice PM10 i emisije NO2 uz cestu. Drveće također stvara vitalno stanište za londonski životinjski svijet, smanjuje rizik od poplava i pomaže u borbi protiv klimatskih promjena upijanjem i skladištenjem ugljika. Najnoviji paket uključuje dodatak od 800.000 funti gradonačelnikovoj shemi bespovratnih sredstava za zajednicu Grow Back Greener i program uličnog drveća vrijedan milijun funti, uključujući potporu općinama da se pridruže sponzorskoj inicijativi Drveće za ulice i financiranje 1000 stabala u područjima s niskim krošnjama.

Uz to, oko 320.000 funti bit će osigurano za pakete društvenih drveća za zajednice i škole s The Conservation Volunteers i 1 milijun funti za projekte transformacijske sadnje drveća i stvaranja šuma za stvaranje sjenovitih šumaraka u područjima visokog rizika od vrućine. “Ekstremne temperature i požari koji su ovih tjedana bjesnili glavnim gradom razotkrili su koliko je London ranjiv na učinke klimatskih promjena, zbog čega sam obećao dodatnih 3,1 milijun funti za paket masovne sadnje drveća pomoći u ograničavanju utjecaja izvanredne klimatske situacije i ekološke krize. Klimatsko izvanredno stanje najveća je globalna prijetnja s kojom se danas suočavamo i znamo da ne utječe jednako na sve stanovnike Londona, pri čemu je vjerojatnije da će zajednice koje pate od siromaštva, neimaštine i zdravstvenih nejednakosti doživjeti najgore učinke poplava, pregrijavanja i loše kvalitete zraka. Kao gradonačelnik, nastavit ću svoju hrabru akciju očuvanja i povećanja pokrivenosti drvećem diljem glavnog grada dok gradimo bolji, zeleniji i održiviji London za sve”, istaknuo je za strane medije londonski gradonačelnik.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.