FkpXeQLWIAAicLP

Zbog klimatskih promjena na padinama Alpi umjesto snijega nalaze se kaktusi

GREEN_300_listici_sredina

Neočekivano mjesto

Poznato je da kaktusi vole vruću i suhu klimu, ali čini se da su iskoristili toplu zimu i manjak snijega te se udomaćili u švicarskim Alpama.

Kada netko spomene švicarske Alpe, vjerojatno zamišljate prekrasne planine prekrivene snijegom. Vjerojatno ne možete zamisliti kako umjesto snijega kaktusi prekrivaju padine. Ali to je stvarnost u nekim dijelovima, jer se invazivne vrste šire u regiji zahvaljujući klimatskim promjenama, dovodeći ekosustave u opasnost.

U kantonu Valais, kaktusi iz roda Opuntia niču tamo gdje nisu baš poželjni. Obično se nalaze u vrućim i suhim klimama, a ova invazivna vrsta je prije 250 godina došla iz Amerike. Od tada su se proširili i sada pokrivaju do jedne trećine raspoloživog zemljišta u nekim dijelovima Valaisa, rekao je za The Guardian Yann Triponez, biolog koji radi u službi za zaštitu prirode kantona Valais.

Do sada je na području kantona otkriveno devet vrsta, od kojih su četiri posebno invazivne. Njihovo širenje oštećuje druge biljke u tom području i kao takvo predstavlja prijetnju bioraznolikosti. “Kad imate ove kaktuse, ništa drugo ne raste”, rekao je Triponez za The Guardian. “Svaki kaktus prekriva tlo i sprječava rast drugih biljaka.”

Kako klima postaje toplija, a tako i temperature na Alpama rastu, biljke imaju dulja vegetacijska razdoblja, a snježni pokrivač se smanjuje, što je ponudilo priliku za invazivne vrste kaktusa. Opuntia preferira vruću klimu, ali može lako preživjeti temperature niže od -15°C, rekao je za britanski list umirovljeni profesor geologije i botaničar, Peter Oliver Baumgartner. Međutim, ono što ne podnose je vlaga. Vole suha područja i ne podnose snježni pokrivač.

Jedna nedavna studija pokazala je da je snijeg prekrivao Alpe mjesec dana manje od povijesnih prosjeka, “što je pad bez presedana u posljednjih šest stoljeća”, pišu autori. Sve veće temperature uzrok su i drugih otkrića u švicarskim Alpama, uključujući otkriće ljudskih ostataka, kao i 50 godina staru olupinu aviona.

Što se tiče kaktusa, pokušaji da se padine oslobode invazivne biljke nisu bile uspješne. Opuncije imaju dugo korijenje i teško ih je iskorijeniti: mogu preživjeti gaženje, sušenje, pa čak i čupanje iz korijena. Kako kaže Baumgartner, veće su šanse da će ograničiti njihov rast nego što će ih se u potpunosti riješiti.

PHOTOS BY: Twitter/Romain Boisset, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.