SVART-Borealis-Photo-credit-Snohetta-Plompmozes-570x737

Zavirite u prvo na svijetu energetski pozitivno, luksuzno, off-grid odmaralište

GREEN_300_listici_sredina

Eko turizam

Arktički krug je područje na kojem najmanje jedan dan tijekom godine sunce uopće ne zalazi, a ta pojava se naziva polarni dan. Upravo tamo, u podnožju norveškog ledenjaka Svartisen na obali Helgelanda, smjestio se luksuzni hotel - Svart.

Svart je prvi hotel koji je projektiran i izgrađen prema najvišim standardima energetske učinkovitosti na sjevernoj hemisferi, a čiji je cilj ispunjavanje ekoloških standarda Pariškog sporazuma. Ovo prvo energetski pozitivno, off-grid, luksuzno odmaralište na svijetu nalazi se u Norveškoj, a projekt je arhitektonske tvrtke Snøhetta. Očekuje se da će hotel biti otvoren krajem 2023. godine. Taktilni dizajn stvara osjećaj otvorenosti i trajne svijesti o prirodi, ljudskosti i žudnji za istraživanjem, a pruža luksuzno utočište svima koji žele pobjeći od ubrzanog načina života.

Dizajn je inspiriran lokalnom narodnom arhitekturom u obliku “fiskehjell” (drvena konstrukcija u obliku slova A koja služi za sušenje ribe) i “rorbue” (tradicionalni tip sezonske kuće koju koriste ribari). Svart će biti prvo samoodrživo odmaralište kojim se želi pokazati kako suvremeni putnik može doprinijeti održivom rastu na našem planetu.

“Cilj nam je transformirati hotele i predstaviti budućnost hotela kroz održivi, inovativni pristup dizajnu, tehnologiji, izgradnji, radu i putovanju gostiju”, objašnjavaju dizajneri. Svartov dizajn, funkcionalnost i konstrukcija namjerno su integrirani u njegovo prirodno okruženje. Zbog kružnog oblika zgrade, krovni solarni paneli primat će dovoljno sunčeve svjetlosti tijekom cijelog dana, osobito tijekom ljeta, kada sunce jedva zalazi.

“Procjenjujemo da će hotel uštedjeti 85% svoje godišnje potrošnje energije i prikupiti dovoljno solarne energije da pokrije hotelske operacije, uključujući prijevoz brodom i energiju potrebnu za izgradnju zgrade”, govore. “Ambicija je promicati naše ciljeve i razvijati skalabilnu tehnologiju i operativno znanje koje će se moći lako replicirati i uvesti kako bi se smanjila potrošnja energije, poboljšali standardi zgrada i poboljšale vrijednosti prakse i profitabilnost.”

Upotreba čelika i betona bit će svedena na minimum, a budući da se gradi na vodi, gosti mogu pristupiti Svartu samo u čamcima koji će se također pokretati električnom energijom proizvedenom na resortu. Dodatne značajke održivosti uključuju održivo ribogojilište, sustave upravljanja vodom i otpadom te recikliranje topline iz podatkovnih centara. Svart će imati i ekološku farmu u staklenicima, gdje će uzgajati vlastito voće i povrće, čime će se prakticirati koncept objedovanja od farme do stola.

Svartova vizija prvog energetskog pozitivnog hotela na svijetu vjerojatno će polučiti vrijedne lekcije smještajnim objektima diljem svijeta i turističkoj industriji u cjelini.  “Vizija za Svart je mnogo veća od samog projekta; pokušavamo ga koristiti kao prikaz onoga što se može postići u smislu održivosti i energetskih rješenja”, rekao je Ivaylo Lefter,direktor razvoja, za Sleeper.

PHOTOS BY: Svart / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.