room2-Southampton-Exterior2-1024x1024

Zavirite u prvi hotel na svijetu koji je dosegao neto nulte emisije još od svoje gradnje

GREEN_300_listici_sredina

Nalazi se u Europi

Iako se čini gotovo nemoguće u potpunosti dostići neto nultu emisiju CO2 prilikom gradnje, londonski hotel uspio je u tome barem donekle. Prvi je takvog tipa u svijetu, a posebnu su pažnju posvetili i uređenju interijera.

Ovo nije bilo kakav hotel iako se na oko ne razlikuje mnogo od svih onih novootvorenih. “Room2” je prvi hotel koji je dosegao neto nulte emisije tijekom gotovo cijelog procesa gradnje, kao i trenutne filozofije rada hotela. Dizajniran od strane arhitektonskog studija “Project Orange”, nova zgrada se nalazi u zapadnom dijelu Londona u Chiswicku i sadrži 86 soba koje se napajaju solarnim panelima i toplinskim pumpama iz zemlje, s unutarnjom opremom izrađenom od lokalne vrste drveta s FSC certifikatom. Projekt slijedi nedavno obećanje da će Lamington Grupa, koja je vlasnik Room2, graditi i upravljati zgradama s nultom neto ugljikom do 2030. godine. 

Ispostava Chiswick debitantski je hotel i prvi takve vrste u svijetu. Iz Room2 kažu da su radili na smanjenju i operativnih i utjelovljenih emisija hotela, što će u konačnici iznositi procijenjeni ugljični otisak od 10.800 tona tijekom 60-godišnjeg životnog vijeka zgrade. Te su emisije nadoknađene ulaganjem u provjereni program pošumljavanja bambusa u Nikaragvi, u kojem je sudjelovao hotel kojemu je između ostalog cilj biti cjeloživotni net zero hotel.

Temeljita izolacija, energetski učinkoviti uređaji i rasvjeta aktivirana senzorima pokreta omogućuju zgradi da koristi 89 posto manje energije po četvornom metru od tipičnog britanskog hotela. Svu energiju potrebnu za grijanje i hlađenje osigurava vlastiti fotonapon na krovu hotela, kao i toplinske pumpe koje su tunelom ukopane u tlo ispod zgrade kako bi izvukle toplinu iz zemlje u unutrašnjost. Smanjenje ugljika dobilo je najveći prioritet kada se zgrada približila završetku, korištenjem obnovljenih i recikliranih materijala u namještaju, opremi i završnim obradama kad je to moguće i izradom samostojećeg namještaja od certificiranog drva unutar radijusa od gotovo 16 kilometara od hotela.

Naprosto je teško postići potpunu neto nultu emisiju, pa tako ni ovaj hotel nije prošao bez minimalnih emisija, koje su pokušali smanjiti u završnim radovima hotela kao i cijelom popratnom sadržaju u uređenju interijera. Hotel je u jednom trenutku naišao na kritike koje uključuju i sam dolazak gostiju u hotel, te njihov ugljični otisak prilikom dolaska u hotel. No, iz hotela tvrde kako svoje goste sada i u budućnosti pokušavaju potaknuti na što odgovornije načine prijevoza do hotela, koji uključuju električna vozila, javni prijevoz kao i da tijekom bivanja u njihovom smještaju biraju vožnje biciklima.

Prema definiciji iznesenoj kao dio UN-ove kampanje Race to Zero, postizanje neto nule zahtijeva smanjenje emisija na najnižu moguću razinu prije nego što se posegne za kompenzacijama u obliku shema uklanjanja ugljika. To uključuje rješavanje sva tri opsega emisija, uključujući emisije opsega 1 i 2 koje proizvodi sama tvrtka i njezine kupljene električne energije, pare i topline, kao i neizravne emisije opsega 3 uzrokovane kupnjom njezine robe ili usluga. Sve veći broj tvrtki obvezao se postići neto nultu vrijednost u skladu s ciljevima utvrđenim Pariškim klimatskim sporazumom pa će u narednoj godini biti sve više projekata koji se baziraju na smanjenju ili potpunom isključenju štetnih emisija.

PHOTOS BY: room2.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.