Zašto su rijetke biljke tako skupe i je li to štetno za okoliš?

Kada hobi postane biznis

Kao što je nekima hobi skupljanje markica ili starih kovanica, sve je više onih kolekcionara koji skupljaju biljke. Međutim, oni ne skupljaju bilo kakve biljke nego one koje rijetko tko drugi ima, koje dolaze iz najzabačenijih dijelova svijeta ili kojih više u prirodi niti nema. Kako je rasla njihova potražnja, tako su i njihove cijene dosegle vrtoglave iznose. Kako se to točno dogodilo, kako će se dalje razvijati to tržište te kakav utjecaj ima na okoliš, saznajte u tekstu…

Iako potražnja za rijetkim biljkama postoji oduvijek te su njihove cijene veće nego kod ostalih biljaka iz redovne proizvodnje, tržište rijetkih biljaka doživjelo je pravu eksploziju s početkom lockdowna prošle godine. Budući da smo više-manje svi bili zatvoreni doma, bez mogućnosti putovanja, trebalo je pronaći nove hobije. Tako se dio biljnih entuzijasta fokusirao na rijetke biljke, a popularnost rijetkih biljaka nastavila se čak i tijekom smanjenja korona krize.

Jednostavno, kad se navučeš na rijetke biljke, teško je odustati – uvijek tražiš neku novu.

Rijetke biljke

Iako smo osobno već dulje vrijeme u hobiju skupljanja rijetkih biljaka, korona kriza i porast cijena tih istih biljaka malo nas je iznenadio jer smo ipak u Hrvatskoj i naša je kupovna moć manja nego u razvijenijim zemljama EU pa su nas tako troznamenkasto, četvero i peteroznamenkaste cijene u eurima ostavljale u šoku svaki dan kako smo pratili aukcije u Facebook grupama ili eBayu ili prodaje na web stranicama i Instagram profilima.

Zašto su uopće neke biljke tako skupe?

Na postotak cijene svakako utječe popularnost pojedine biljke – neke su biljke oduvijek popularne (poput bijelo-zelene monstere), a neke su povremeni hitovi koji zamjenjuju stare hitove, a neke biljke zbog komercijalizacije dožive trajni pad cijene. Monstera deliciosa ‘Albo-Variegata’ jedna je od biljaka koje drže cijenu već godinama, dok je Monstera deliciosa ‘Thai Constellation’, još jedan kultivar šarene monstere, doživio porast popularnosti te mu cijena raste. S druge strane, taj bi isti kultivar uskoro trebao krenuti u masovnu proizvodnju putem tehnike “tissue culture” ili “in vitro uzgoja” što znači da će se biljke klonirati u velikim količinama.

To znači da će biljka biti jeftina poput obične monstere, zar ne?

Nažalost ne – iako se svi ponadamo kad čujemo takve vijesti, činjenica je da biljna industrija neće rušiti cijenu biljaka jer im je u interesu zaraditi. Ako jedan kolekcionar može zarađivati i uzdržavati hobi prodavajući povremeno reznice svojih biljaka, zašto jedan veliki europski proizvođač ne bi mogao isto raditi, ali s tisućama ili desecima tisuća biljaka? Naravno, i njihove cijene postepeno će padati kako se tržište polako zasićuje tom biljkom, ali ona će dugo biti skuplja nego obična, komercijalizirana verzija te biljke.

Utječe li to pozitivno ili negativno na okoliš?

Iskreno, utječe i pozitivno i negativno. Krađa biljaka iz prirodnih staništa veliki je problem u svijetu, a ogromna popularnost i novci koji se okreću na tom hobiju privlači sve više ljudi koji neće zastati pred zakonom i moralnim načelima kako bi zaradili. S druge strane, tissue culture ili kloniranje biljaka na legalan će način na svjetsko tržište donijeti ogromnu količinu biljaka po “pristupačnim” cijenama i na taj način smanjiti potrebu da se biljke kradu iz okoliša. Doduše, i taj način ima svoje mane – klonirane biljke imaju isti genetski materijal pa dolazi do smanjenja različitosti u genima između biljaka, ali to je botanička rasprava za drugu priliku.

Gdje pronaći rijetke biljke?

Osim kod kolekcionara/hobista i prodavača rijetkih biljaka (online shopovi) te putem Facebook grupa, rijetke biljke sada se mogu naći i u vrtnim centrima poput Flore. Biljke o kojima smo jednom prilikom maštali sada se nalaze na policama ispred nas pa je tako u Florinoj ponudi bio Philodendron melanochrysum, Philodendron verrucosum i Philodendron ‘White Princess’ i ‘Painted Lady’, Monstera pinnatipartita i Monstera deliciosa ‘Albo-Variegata’, Syngonium podophyllum ‘Albo-Variegata’ te Mottled i mnoge druge biljke.

Ako ste u potrazi za nekom rijetkom biljkom, javite nam se putem Instagrama ili Facebooka – možda vas možemo uputiti u dobrom smjeru.

PHOTOS BY: Dnevna doza biljaka / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.