nudistička plaža naslovna

Zašto su nudisti protiv kupaćih kostima? Nerazgradivi materijal je samo jedan od razloga

GREEN_300_listici_sredina

'Zeleno' kupanje i sunčanje

Hrvatska je turistička destinacija koja je vrlo privlačna naturistima jer obiluje brojnim kampovima i plažama na kojima je dopušten nudizam.

Jeste li se ikad pitali zašto se nudizam smatra ekološkim načinom uživanja na plažama i u kupanju? Pobornici kupanja bez ikakvih krpica na sebi, ističu da nije riječ samo o kupanju bez odjeće, nego o cijelom lifestyleu, definirnom pojmom naturizam, koji implicira očuvanje prirode i pomaganje planetu na razne načine.

Polazište pobornika naturizma je sloboda tijela i jedinstvo s prirodom koje se postiže u neposrednom kontaktu kože i okoline. Tako naturisti uživaju ne samo u kupanju bez odjeće nego i goli prakticiraju vježbanje (jogu), meditaciju, spavanje, pa čak i hodanje po vlastitu domu ili dvorištu. Minimalno korištenje odjeće, odnosno samo na mjestima gdje je propisano, za sobom povlači i manju potrošnju vode, deterdženata, sapuna, a tako se ujedno manje zagađuje okoliš te se produžuje trajanje odjeće i smanjuje količina otpada.

Prema blogu The Naturist Society, koji promiče naturizam, “Provođenje nekoliko sati dnevno u golom izdanju rezultira znatnim smanjenjem pranja rublja, što zauzvrat smanjuje potrošnju vode i energije (kao i pripadajuće račune)”.

Također, naturisti zagovaraju što bliže destinacije za odmor kako bi se smanjila potrošnja goriva i korištenje automobila, a samim time i stopa ugličnog otiska.

Kupaći kostimi uglavnom su od nerazgradivih materijala

U prosjeku svaka osoba, koja jednom godišnje odlazi na godišnji odmor u trajanju od dva tjedna, a tijekom kojeg prakticira kupanje i sunčanje, potroši na godišnjoj razini barem jedan kupaći kostim.  S obzirom na to da je većina kupaćih kostima danas izrađena od sintetičkih materijala, poput poliestera i najlona, koji se dobivaju iz fosilnih goriva, ova potrošna roba nije biorazgradiva.

U konceptu nudizma i naturizma, suludo je uživati u prirodi odjeven u nešto što joj šteti i povećava ugljični otisak. Nažalost, danas nema mnogo alternativa sintetičkim kupaćim kostimima. Australski brand Bondi Born jedan je od rijetkih koji dizajniraju i izrađuju materijale koji su eco-friendly, kao što su organski pamuk, lan i celulozni materijali.

Jedan od njihovih menadžera, Dale McCarthy, kaže da kupaći kostimi nikako “nisu idealni za planet”, ali da bi “oni trebali biti rastezljivi i ne upijati vodu” pa je teško pronaći rješenje s prirodnim vlaknima budući.

Iako postoje materijali biljnog podrijetla, koji polako ulaze na tržište kupaćih kostima, poput bambusa i vune, prema njegovim riječima, ipak ih je potrebno pomiješati sa sintetičkim vlaknima kako bi im se osigurala rastezljivost.

Drugo je rješenje u recikliranim materijalima, dvije najčešće reciklirane tkanine za kupaće kostime su Repreve, poliester izrađen od plastičnih boca, i Econyl, najlon izrađen od ribarskih mreža i tepiha.

Raj za nudiste je Francuska

Francuska se čini jednom od najprivlačnijih destinacija za odmor bez odjeće, pogotovo na atlantskoj obali, koja iz godine u godinu privlači sve veći broj nudističkih kupača. Od 1,5 milijuna ljudi koji prakticiraju naturizam u Francuskoj, gotovo trećina dolazi u regiju Aquitaine, blizu granice s Španjolskom. Posljednjih je godina sve popularnije i nudističko zimovanje u švicarskim Alpama iako lokalno stanovništvo nije oduševljeno razvojem turizma u smjeru proširenja ponude za naturiste.

Ako poželite isprobati čari naturističkoga ljetovanja, dobro je znati da ima zemalja u Europi u kojima je nudizam zabranjen, kao što je Albanija, Malta, Irska, Bjelorusija i Rusija, pa tamo jedino možete zaraditi visoku kaznu.

nudistička plaža hrvatska

S druge strane, ako brinete i za smanjenje ugljičnog otiska i ne želite putovati u udaljene krajeve, Hrvatska je idealna za kupanje bez krpica. Na našoj obali postoji čak 30 naturističkih kampova, a prva nudistička plaža otvorila se na otoku Rabu još davne 1934. godine. Osim službenih naturističkih naselja postoje i slobodne nudističke plaže, koje se mogu naći po cijelome Jadranu.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.