Zašto podržati slow fashion pokret?

#FashionDetox

Spora moda, za razliku od brze mode koja je nanijela veliku štetu okolišu, savjestan je pokret koji promiče svjesni konzumerizam, etičku praksu i klimatsku pravdu u modnoj industriji bez da se sudionici pokreta odriču vlastitog stila i ljubavi prema modi. Saznajte zašto i kako možete biti dio ovog hvalevrijednog pokreta...

Veliki modni brendovi već godinama izbacuju više odjeće nego to planeta može podnijeti, a i više nego ikome od nas treba za cijeli život. Većina odjeće koja spada u brzu modu obično nije dobre kvalitete i namijenjena je da se brzo zamjenjuje, odnosno baš takva odjeća će već nakon nekoliko pranja biti uništena i završit će u smeću. S podizanjem svijesti kakvu štetu modna industrija stvara, time se svijest u ljudima također mijenja i dolazi vrijeme da popravimo tu ravnotežu, promijenimo naviku odbacivanja, brze zamjene odjeće te uložimo u kvalitetu.

Pokret spore mode

Brzina i količina proizvodnje brze mode uzrokuju neizmjerne štete okoliša. Razne tvrtke su desetljećima iskorištavale prirodu, a posebno naše rijeke i oceane, kao odlagalište opasnih kemikalija. Zajednice koje žive u blizini tvornica za proizvodnju tekstila svakodnevno se suočavaju sa zagađenjem vode. Za proizvodnju nove odjeće potrebne su velike količine vode i masivne površine zemlje za uzgoj sirovina. Industrija je izuzetno rastrošna i zagađuje okoliš, a većina proizvoda na kraju završi u spalionici ili na odlagalištu otpada.

Slow Fashion Movement (Pokret spore mode) je neprofitna organizacija koja se sastoji od grupe entuzijasta s istim ciljem, a to je da se naprave promjene u modnoj industriji. Članovi pokreta se zalažu za zaštitu okoliša i zajednice te pravo na čisti zrak, čistu vodu i pristojan život – sve što modna industrija uništava. Od osnovnih ljudskih prava, do uništenja prirode i okoliša, a da ne spominjemo radne uvjete pod kojima nastaju svi proizvodi. Zbog predviđanja da će se modna potrošnja povećati sa 62 na 102 milijuna tona do 2030. godine, ova grupa je odlučila pokrenuti ljude i industriju na promjene. Tako su započeli sa svojim #FashionDetox pokretom u kojem je prošle godine sudjelovalo čak deset tisuća ljudi, a ove godine je cilj da sudjeluje dvadeset tisuća ljudi.

Ovime žele potaknuti tvrtke, vladu i oglašivače da se osvrnu na svoj utjecaj i učine promjenu. Konkretno, traži se transparentnost svake tvrtke u pogledu upotrebe materijala. Zatim da vlada sukladno problemu predstavi ciljeve za sve tvrtke, te da se pobrinu da i modna industrija počne mjeriti koliku štetu čini okolišu i obveže se na smanjenje. I posljednje, zahtijevaju odgovornost od oglašivača. To znači da modni časopisi prestanu misliti samo na financijsku dobit i da počnu imati integritet te da smanje promoviranje brze mode. Umjesto toga, trebali bi ju smatrati odgovornom za utjecaj na okoliš i društvo.

Zašto odabrati sporu modu?

Odabirom spore mode možete imati veliki utjecaj na okoliš i zajednicu. Stvarat ćete manje otpada i manje ćete trošiti. Prosječni Amerikanac godišnje kupi 64 nova predmeta i baci 80 kg odjeće. Za dio te rastrošne potrošnje može se kriviti model brze mode koji potiče beskrajnu potrošnju, a odjeća je napravljena jeftino kako bi se brzo izbacila. Spora moda će smanjiti i količinu plastike u vašem ormaru, koja dalje onečišćuje okoliš. Svjesnim odabirom prirodnih materijala smanjit ćete količinu mikrovlakana koji se ispuštaju u vodu, te svjesnom kupnjom ćete dugoročno gledajući smanjiti svoj otpad. U ovaj pokret spada i podržavanje etičnosti u industriji mode. Bila je potrebna infrastrukturna katastrofa koja je oduzela živote više od 1.000 radnika u modnoj industriji u Bangladešu da bi svjetska zajednica postala svjesna kršenja ljudskih prava i sigurnosti koja se svakodnevno događaju u modnoj industriji, a ova tragedija je bila i pokretač mnogih pokreta poput ovoga.

Pridružite se izazovu!

Za sve koji se žele priključiti izazovu, ideja je da ne kupujete ništa novo tijekom tri mjeseca i da se detoksicirate se od “ovisnosti” koju mnogi od nas imaju kad je u pitanju moda. Izazov funkcionira na sljedeći način:

  • Od srpnja do rujna, ne biste trebali kupiti nikakav novi komad odjeće.
  • Koristite ono što imate. Kombinirajte odjeću na kreativne načine, otkrijte vlastiti ormar i razvijte vlastiti stil.
  • Posuđujte ili mijenjajte odjeću. Možda vaši prijatelji imaju nešto što oni više ne nose, a vama će biti idealno.
  • Ako još uvijek zatrebate nešto novo, štedite tako da birate odjeću iz rabljenih i vintage trgovina.
  • I posljednje, ako znate i možete – izradite sami svoju odjeću i naučite popravljati odjeću koju imate.

Ako se 20.000 ljudi obveže na ovaj izazov, može se uštedjeti do 750 milijuna litara vode i 2,5 milijuna kilograma emisije CO2. Zajedničkim djelovanjem postajete više od kapi u moru, već val promjene koji šalje snažnu poruku modnoj industriji da napokon zauzme stav o utjecaju mode na okoliš i ljude. Izazovu se možete pridružiti OVDJE i povezati s ostalim ljudima koji čine isto. Naravno, ovaj izazov možete pokušati i bilo koji drugi dan ili mjesec kada odlučite, bitno je probati vidjeti koliki utjecaj shopping zaista ima na vas, otkriti što sve imate u ormaru i možda naučiti nešto novo.

PHOTOS BY: Unsplash, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.