potted-green-indoor-plants-3076899

Zašto moramo čistiti sobne biljke?

GREEN_300_listici_sredina

Radi estetike i zdravlja!

Održavanje biljaka u kućanstvu doista je posao koji zahtijeva trud, ljubav i znanje. Za razliku od vrtnih biljaka, sobno zelenilo često postaje dio interijera pa mu osim zalijevanja treba i dodatno čišćenje

Ako u svome domu očuvate nekoliko prekrasnih monstera, mnogi će reći da ste postigli životni uspjeh koji se može mjeriti odgajanjem djeteta. Dobro, možda ne baš djeteta, ali zasigurno manje zahtjevnog kućnog ljubimca. Naime, koliko god često ste se našli u prilici da istražujte koje su biljke otporne na sve sobne uvjete, možda ste zapravo polazili iz pogrešnog stajališta. Sobne biljke koje ne zahtijevaju puno brige postoje, o njima ste već imali prilike čitati. No, osim zalijevanja, povremenog dodavanja vitamina ili hranjivog gnojiva, biljkama je potreban dodatan sjaj i čistoća listova, baš kao i sobnim policama ili stoliću.

Zašto moramo čistiti biljke? Prije svega, biljke proizvode kisik, što je znatno otežano ako su presvučene debelim slojem prašine. Kao da čovjek diše s krpom preko usta i nosa. Isto tako, biljke su sklonije stvaranju nametnika, jer neprirodnim nakupljanjem prašine na listovima gube sposobnost obrane koja im je u prirodnim (prirodnijim) uvjetima osigurana zahvaljujući vjetru i suncu. Sloj prašine na listovima biljkama otežava protok svjetlosti te se prirodni proces fotosinteze u kojem biljka hrani samu sebe otežava. Kako bismo im olakšali egzistenciju u prostorima kućanstva, biljke moramo redovito zalijevati. Najjednostavniji način na koji možete provjeriti treba li vašim biljkama dodatno čišćenje je da jednostavno prijeđete prstom preko listova. Ako vam se na vršcima prstiju nađe trag prašine, znate što vam je činiti.

Kako čistiti biljke?

Ovisi o debljini listova, vrsti biljke i veličini. Biljke čvrstih stabljika i robusnih velikih listova mogu se jednostavno oprati u kadi ili poprskati vodom iz spreja, nakon čega se lišće nježno obriše suhom krpom. Ako pustite da se voda posuši sama od sebe, primijetit ćete neatraktivne bijele mrljice osušene vode na lišću. Manje, delikatnije i nježnije biljke mogu se čistiti mekanim odstranjivačem prašine, kojim inače čistite paučinu u kutovima zida. Za dodatnu njegu možete isti taj odstranjivač poprskati vodom. To su ključne dvije podjele kojima se možete i inače voditi.

Za kraj savjet plus: Jednom mjesečno sve svoje biljke iznesite iz kuće, dobro ih poprskajte vodom i ostavite da se osuše na suncu. Tako biljkama ćete dati moment prirodnih uvjeta, a one će vam u znak zahvale dati prekrasne listove!

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.